Foto: Pixabay

Davčna reforma, ki jo je pripravila vlada Roberta Goloba in bo na poslanskih klopeh predvidoma oktobra bo po žepu najbolj udarila srednji sloj. Številni osrednji mediji v Sloveniji o tem ne poročajo in ponovno zavajajo javnost.

Na spodnji povezavi lahko izračunate povišanje svoje plače pod vlado Janeza Janše, ki pa bo zaradi omenjene novele od oktobra naprej najverjetneje nižja.

Poslanci in poslanke bodo odločali, ali bi se olajšava naslednje leto zvišala le še na 5000 evrov, stopnja davka za zavezance v petem, najvišjem, razredu zvišala nazaj na 50 odstotkov, dohodki od oddajanja nepremičnin pa vrnili nazaj na prvotno raven.

Janševa vlada je plače dvignila vsem

Novela zakona o dohodnini, ki jo je sprejela Janševa vlada je davčne rezidente razbremenila tako pri obdavčitvi plač kot kapitala. Splošna olajšava od marca naprej znaša 4500 evrov, leta 2025 pa naj bi se povzpela na 7500 evrov. Novela zakona je tudi zmanjšala obdavčitev prihodkov iz naslova najemnin, s 25 odstotkov na 15 ter obdavčitev kapitala s 27,5 na 25 odstotkov.

Izračun povišanja plače zaradi reforme, ki jo je sprejela prejšnja vlada, si še vedno lahko izračunate na spletni strani Zakonodohodnini.si.

Preberite tudi:

Državni zbor sprejel dohodninsko novelo! Višje neto plače že letos

T. C.