V ponedeljek se je več deset prebivalcev Spodnje Savinjske doline zastrupilo, domnevno po tem, ko so pili oporečno vodo iz vodovoda, ki ga upravlja žalska komunala.

Celjska bolnišnica je do danes obravnavala 47 oseb iz Spodnje Savinjske doline zaradi prebavnih težav, dve sta hospitalizirani. Za težave naj bi bila kriva oporečna voda.

Kaj se dogaja na območju Savinjske doline sta danes v izredni izjavi za javnost pojasnila direktor komunale in župan občine Žalec.

Direktor JKP Žalec Janez Primožič je pojasnil, da so bili iz vrtca Šempeter obveščeni, da je večje število otrok ostalo doma zaradi trebušnih težav. Ugotovili so, da je prišlo do tehnične okvare pri pripravi pitne vode. Napako so takoj odpravili, je pojasnil Primožič. Obvestili so nacionalni laboratorij, ki je odvzel vzorce vode na treh točkah na območju Šempetra. Rezultati analize bodo znani čez dva dni. Zjutraj so obvestili javnost, da voda ni ustrezna in da je potrebno prekuhavanje. Vzročnost trebušnih obolenj bo pokazala analiza laboratorija.

Janko Kos, župan občine Žalec, pa je dejal, da so tehnično napako odpravili in da so odvzeti vzorci. »S komunalo bomo naredili vse, da se to ne bi nikoli več zgodilo, čeprav ni stoodstotne varnosti. Vemo, da razsajajo virusi, a vodo moramo imeti neoporečno.«

T. C.