Foto: Posnetek zaslona

Tokratni gost oddaje Intervju na Televiziji Slovenija, ki jo vodi dr. Jože Možina, je bil slovenski zgodovinar in nekdanji minister za kulturo dr. Vasko Simoniti, ki je bil med svojim ministrovanjem pogosto tarča hudih napadov.

Stvari so bile blizu fizičnih napadov

Simonitija motita pretirana samozavest in nastopaštvo, ki je po njegovem »premosorazmerno z gospodovo neumnostjo«

Glede zdajšnje oblasti in zlasti Gibanja Svoboda Simoniti pravi, da ga spominja “na neke zadeve, ki so bližje nesvobodi kot svobodi, ki jo zagovarjajo.” Simonitija motita pretirana samozavest in nastopaštvo, ki je po njegovem “premosorazmerno z gospodovo neumnostjo“. Skrajno nedopustna propaganda, ki si jo po njegovem privoščita nekdanji predsednik Kučan in tudi premier Golob, pa je za Simonitija etiketiranje političnih nasprotnikov s fašisti.

“Beseda svoboda, ki je zelo plemenita, se je popolnoma zbanalizirala, slišal sem tudi bivšega predsednika države, ki je govoril o vrnitvi svobode demokracije, glejte, tisti g. predsednik je bolj malo potoval po tujini, on je doma tukaj po gostilnah bil in praktično v Moskvi, kaj lahko on pove o svobodi. Kar pa se tiče stranke Svoboda, me bolj spominja na socialno gibanje Svoboda in asociira na Italijo. Tudi če pogledamo zadnje tri mesece, je bolj malo govora o svobodi, ampak o neki pretirani samozavesti, nastopaštvu, premosorazmerni z gospodovo neumnostjo,” je bil oster nekdanji kulturni minister v oddaji Intervju z dr. Jožetom Možino tako do nekdanjega predsednika Milana Kučana in premierja Roberta Goloba, ki sta po njegovem mnenju za Slovenijo predvsem škodljiva.

Predsedniku vlade Golobu svetuje, da glede fašizma pomete pred svojim pragom in dodaja: “To so zelo hude besede in so zelo žaljive, teh izrazov se ne more kar poljubno uporabljati. To niso preproste stvari, ker so ljudje res ogromno trpeli, in v demokratičnem sistemu ni primerno kar tako lepiti neke nalepke. Mislim, da je človek, ki to govori, ki na tak način žali, bedak … Ne morem drugače reči.”

Pojasnil je tudi svoje ostre nastope ob interpelaciji v parlamentu, ko je poslanca Matjaža Nemca okarakteriziral, da “ne zna nič”. Neizvoljenega evropskega poslanca je označil za nesposobnega,  “@strankaSD je malo podobna bleščeči pločevini, ki pa ni zlato“ in o @MatjaNemec, “ki je absolutno nesposoben človek“.

Celotno oddajo si lahko ogledate tukaj.

Preberite tudi: 

Urška Klakočar Zupančič bi migrante na morje peljala kar za vaš denar

U. C.