Foto: Twicsy.com

Odbor državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na zaprtem delu seje obravnaval poročilo o nasilnih protestih, ki so se 5. novembra pripetili v Ljubljani. Po seji odbora je pred medije stopil poslanec Levice Miha Kordiš in za medije delil informacijo, da so na izgredih bili udeleženi tudi predstavniki podzemlja.

 

Po njegovo naj bi bile z dogodkom povezane tudi skupine skrajne desnice z zgodovinsko izpričanimi povezavami in kot je povedal je iz javno dostopnih informacij mogoče sklepati, da so v policiji in političnem vrhu vedeli, kakšen protest se pripravlja, in bi lahko stopnjevanje nasilja že prej preprečili. Namesto tega so uporabili represivna sredstva, kar da naj bi ustrezalo političnemu vrhu oziroma premierju Janezu Janši in njegovemu krogu, je navedel in dodal, da naj bi bile z dogodkom povezane tudi “skupine skrajne desnice z zgodovinsko izpričanimi povezavami do stranke SDS”. Namige, da bi bil v ozadju protestov SDS, je javno zavrnil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, prav tako pa spomnimo, da so bili na protestu udeleženi že znani akterji levičarjev.

SOVA (Slovenska obveščevalno-varnostna agencija) je njegove navedbe označila za neresnične. Na navedbe se je odzval tudi poslanec SDS in predsednik odbora Branko Grims, ki opozarja, da je Kordiševo dejanje zrelo za kazensko ovadbo, saj Kordiš nima nikakršnih pooblastil za dajanje izjav o zaprti seji.

“Kot predsednik odbora za notranjo politiko, javno upravo in lokalno samoupravo opozarjam, da g. Miha Kordiš nima nikakršnih pooblastil za dajanje izjav o zaprti seji in da takšno početje potegne za seboj kazensko odgovornost, česar ga tudi neresničnost njegovih navedb ne reši!”,  je zapisal na svojem Twitter profilu.

Na Kordiševe navedbe se je odzvala tudi poslanka SDS Anja Bah Žibert, ki je zapisala: Kaj vse so v @strankalevica pripravljeni storiti, da bi prišli do oblasti. Ne le, da si Kordiš piše kazensko ovadbo kar sam, saj je bila seja zaprta za javnost, po vrhu vsega še LAŽE. Šola političnih očetov!”

T. C.