V SDS zunanji ministrici Tanji Fajon očitajo zlorabo diplomatsko-konzularne mreže za favoriziranje ene kandidatke na predsedniških volitvah, je danes v predstavitvi razlogov za vložitev interpelacije proti zunanji ministrici dejal poslanec SDS Franc Breznik.

“Ministrici za zunanje zadeve Tanji Fajon v SDS očitamo zlorabo diplomatsko konzularnih predstavništev Republike Slovenije zaradi selektivnega zbiranja podpisov podpore volivk in volivcev za podporo kandidatki za volitve predsednika Republike Slovenije, s čimer je ustvarjena neenakost pred zakonom, ter kršitve 17. člena Zakona o zunanjih zadevah, ker se z namero o odpoklicu ni predhodno seznanilo predsednika Republike Slovenije, kar ima za posledico izgubljeno zaupanje v institucije pravne države in izgubljeno zaupanje v funkcijo ministrice za zunanje zadeve”, so zapisali v SDS.

Ministrstvo za notranje zadeve, Direktorat za upravne notranje zadeve, je dne 30. 8. 2022 poslalo dopis z naslovom zadeve »Posredovanje naslova za prejemanje obrazcev podpore – dr. Nataša Pirc Musar« Državnemu zboru, vsem upravnim enotam v Republiki Sloveniji, Ministrstvu za zunanje zadeve – Konzularni sektor, Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvu za pravosodje, Ministrstvu za zdravje in Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, s priloženim Zahtevkom Volilnega štaba dr. Nataše Pirc Musar, ki je eni kandidatki, ki je zbirala podpisane obrazce podpore svoji kandidaturi postavilo v privilegiran položaj.

Kot je dejal poslanec Breznik, to predstavlja kršitev načela enakosti pred zakonom ter zlorabo volilnih pravil. Bistveno je, da bi moralo ob spoštovanju načela enakosti pred zakonom in zaradi varovanja enakosti na področju volilne pravice ministrstvo posredovati naslovnikom dopisa ministrstva naslove vseh kandidatov – istočasno ob začetku zbiranja podpisov podpor. Ali pa bi se moralo takega dejanja vzdržati.

V Slovenski demokratski stranki menijo, da v nobenem primeru ni dopustno s strani ministrstva kar posredovati vloge volilnega štaba samo za eno kandidatko uradnim institucijam, saj gre za očitno favoriziranje te kandidatke. Izgovarjanje na željo volilnega štaba navedene kandidatke je povsem brezpredmetno.

V SDS ministrici Tanji Fajon očitajo tudi kršenje zakona o zunanjih zadevah, ker se o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja ni posvetovala s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Kot je dejal Breznik, je bilo z vsem tem izgubljeno zaupanje v zunanjo ministrico.

Povod za interpelacijo proti ministrici Fajon je afera z zdaj že nekdanjim veleposlanikom v ZDA Kajzerjem, ki ga je vlada odpoklicala zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah. Kajzer naj bi nepooblaščeno poslal depešo ministrstva predsedniku SDS Janezu Janši, ta pa je posnetek zaslona objavil na Twitterju. Na vprašanje, ali je Kajzer priznal dejanje, je ministrica sicer odgovorila, da četudi morda veleposlanik sam ni posnel depeše in je poslal naprej, pa je dovolil, da je nekdo uporabil njegov računalnik in naslov. Depeša je govorila o zaprosilu notranjega ministrstva, naj tudi diplomatsko-konzularna predstavništva na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podporo kandidaturi Nataši Pirc Musar za predsedniške volitve.

Šlo je pravzaprav za povzetek sporočila MNZ-ja, ki je pred tem cele tedne krožil po ljubljanskih ministrstvih, po vseh slovenskih upravnih enotah in drugih javnih ustanovah – na kar je opozoril tudi dolgoletni diplomat dr. Dimitrij Rupel in med drugim dodal, da ni šlo za pravo diplomatsko depešo ter da zdaj že nekdanji veleposlanik v Washingtonu niti za trenutek ni ogrozil varnosti slovenskega depešnega sistema oz. diplomatske komunikacije.

Preberite tudi: 

Dvoličnost Tanje Fajon! Janšo kritizirala, sedaj pa storila enako

T. C.