Slovenski demokratski stranki, pobudnici kar treh referendumov, je uspelo nekaj, kar so mnogi dvomili, da je sploh mogoče. Zbrala je največje število pravilno overjenih podpisov za referendume. 157. 138 jih je, je danes sporočil predsednik Janez Janša in se zahvalil vsem, ki so prispevali k rezultatu.

Zbrali smo 157.138 pravilno overjenih podpisov na upravnih enotah,” je slovesno objavil predsednik SDS Janez Janša in dodal, da gre za največjo podporo demokraciji doslej.

Poslanec SDS mag. Branko Grims se je na današnji novinarski konferenci uvodoma zahvalil vsem, ki so oddali podpis za referendumske pobude glede zakona o RTV, zakona o dolgotrajni oskrbi in zakona o vladi. Povedal je, da je 157.138 številka, ki zasluži vse spoštovanje. Število zbranih podpisov je označil za zgodovinski dosežek, ki je prelomen v trenutni slovenski politiki. Dodal je, da je to številka, ki je nekajkrat večja od skupnega števila protestnikov na 100 in več protestih, s katerimi so nekateri mediji vsak petek bombardirali slovensko javnost.

“Ljudje so dobili možnost, da se sami izrečejo na referendumih, o tem, kakšno politiko želijo, in dobili so možnost, da to napačno, za Slovenijo uničujočo, protirazvojno in protislovensko politiko, zavrnejo s 3x proti” je povedal o pomenu zbranih podpisov.

Poslanec Grims je v svojem govoru še dejal, da smo danes v obdobju, ko se ljudje soočajo z realnostjo, ki jo prinašajo ukrepi aktualne Vlade Republike Slovenije. “Ljudje se soočajo s siromašenjem, dvigovanjem davkov, nižanjem plač, izjemno visoko inflacijo, in kljub temu želi vlada z novelo Zakona o vladi še povečati birokracijo,” je poudaril.

V nadaljevanju je poslanka Alenka Jeraj predstavila pomembnost referenduma o Zakonu o spremembah Zakona o Radioteleviziji Slovenije. Dejala je, da so v Slovenski demokratski stranki proti temu, da se ljudem jemlje in da se z vsemi tremi zakoni počne prav to:

“Pri Zakonu o RTV se državljanom jemlje participacijo. Do sedaj je bila večina programskega sveta predstavnikov poslušalcev in gledalcev, sedaj pa se to ekskluzivno podeljuje le nekaterim nevladnim organizacijam.”

Dodala je, da je bil z zbiranjem podpisov narejen prvi korak, drugi korak pa je odločitev na referendumih, kjer državljane pozivamo, da glasujejo 3x proti.

V zaključku je poslanec Zvone Černač povedal, da Golobova koalicija in Vlada Republike Slovenije že od začetka mandata načrtno odpravljata dobre odločitve prejšnje vlade in da spremljamo revanšizem, ko se odpravljajo odločitve in zakoni, ki so bili sprejeti v prejšnjem mandatu in ki pomenijo dodano vrednost za vsakega med nami.

“Poleti je Golobova koalicija v škodo upokojencev sprejela zakon za preprečitev uveljavitve Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki pomeni dodano vrednost za številne in marsikomu omogoča, da bo dostojno preživel starejša leta” je pojasnil, zakaj je referedum o Zakonu o spremembah Zakona o dolgotrajni oskrbi potreben.

Za zaključek je še dodal, da koalicija s tem zelo neposredno ogroža tudi sredstva iz Načrta za okrevanje in odpornost, kjer je uveljavitev Zakona o dolgotrajni oskrbi eden od mejnikov za koriščenje sredstev.

Novinarsko konferenco si lahko pogledate na spodnji povezavi: 

Državni zbor referendumskega dneva še ni razpisal, saj se vladajoči izogibajo predsedniškim in lokalnim volitvam. Tako bi zapravili najmanj denarja in zagotovili potrebno legitimnost. Strah pred visoko udeležbo in glasom ljudstva je precejšen, zato bodo Golobovi naredili vse, da zakone spravijo pod streho.

U. C.