Foto: Posnetek zaslona

V preteklem tednu so si dijaki ogledali “aktualizirane” Cankarjeve Hlapce. Predstavo, vredno prezira, so najstniki posneli in objavili na družbenih omrežjih.

V okviru obveznih vsebin so si dijaki v Slovenskem mladinskem gledališču v Festivalni dvorani v Ljubljani ogledali “aktualizirane” Cankarjeve Hlapce. Najstniki so vse posneli.

»Aktualizacija« znamenitih Hlapcev Ivana Cankarja (vsaj tako so zadevo predstavili dijakom) je potekala tako, da so bili po tleh raztreseni letaki stranke Levica in petkovih kolesarjev.

»Bilo je neizmerno pljuvanje po Janezu Janši, nekaterim dijakom je šlo na jok,« je povedal eden od staršev. Na enem od posnetkov je tudi neka pooblaznela ženska (domnevno igralka), ki  udarja s slovensko zastavo ob tla in kriči: »Dol, Slovenija. Dol, Slovenija. Dol, Slovenija.« In še: »Pridemo tudi mi pred parlament, in če bo treba, vas pobijemo, k***c, Bog vas nima rad.«

Dvorana je bila po stenah polepljena s slikami komunističnih krvnikov (Tito, Kardelj), piše Nova24TV. 

“Zastava Slovenije simbolizira vse vrednote, ki smo jih zapisali v ustavo in za katere smo se pripravljeni zavzemati. Zastava Slovenije simbolizira izjemno enotnost, ki je bila dosežena v postopku osamosvajanja. Umetnost na posnetku je vredna prezira,” je zapisal predsednik Heraldično, genealoško in veksilološkega društva, Heraldica Slovenica. Aleksander Hribovšek.

T. C.