Foto: Facebook

Res neverjetno, česa vse se je poslužila opozicija, da je zavirala sprejetje osmega protikoronskega paketa. Včeraj je v državnem zboru Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide obravnaval osmi protikoronski paket in zapletlo se je že na samem začetku.

Del opozicije dela vse, da PKP8 ne bi bil sprejet pravočasno

Poslanec stranke SD Marko Koprivc je namreč predsednico obora Evo Irgl obtožil, da enostavno prezira socialni dialog in se dobesedno norčuje iz sindikatov, ker naj bi jih na sejo odbora povabila prepozno.

Kakšna je resnica?

Predlog za dodatno vabljene na sejo s strani opozicijske stranke SD je bil namreč vložen v petek po zaključku uradnih ur služb državnega zbora. Predsednica odbora Eva Irgl je že v samem uvodu pojasnila, da so na sejo povabili vlado, Zakonodajno-pravno službo, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Državni svet RS. Povedala je, da so na zaprosilo poslanske skupine SD danes dodatno povabili tudi zainteresirano oziroma strokovno javnost, ki je poslala pripombe na PKP 8.

“Naj povem, da smo predlog za dodatno vabljene v računalniškem sistemu videli šele danes zjutraj. Predlog je bil namreč vložen takrat, ko ni bilo več uradnih ur v petek. Danes so me obvestili, da je prišlo do te pobude, seveda potem smo  vabilo poslali vabljenim.”

“Meni, gospod Marko Koprivc, ne boste govorili, da kogarkoli preziram. To je laž. Vedno sem vodila dialog. Na sejo so bili predstavniki sindikatov povabljeni takoj, ko smo v sistem UDIS dobili vašo zahtevo za dodatne vabljene,” je predsednica Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide v Državnem zboru Eva Irgl poudarila potem, ko jo je poslanec iz vrst stranke SD Koprivc obtožil, da enostavno prezira socialni dialog in se dobesedno norčuje iz sindikatov. Spotikanje dela opozicije precej upočasnjuje proces sprejemanja osmega protikoronskega paketa.

Kljub pojasnilu predsednice Irglove, čemu so bili sindikati povabljeni kasneje, pa je Koprivc vztrajal pri postopkovnem predlogu in Irglovo obtožil norčevanja iz sindikatov.

 “Mi smo to opravili takoj, ko je bilo mogoče. To kar se je zgodilo danes, iz dveh sindikalnih central smo dobili obvestilo, da so dobili vabilo 40 minut pred samo sejo. To je oprostite res popolnoma nedopustno in kaže vaš prezir in odnos do socialnega dialoga. Prosim, da se kaj takega več ne dogaja. Kot vidite predstavnikov sindikalnih central danes ni tukaj. Logično in razumljivo. V tako kratkem času je fizično nemogoče priti na sejo in to je dobesedno norčevanje iz socialnega dialoga,” je pojasnjeval Koprivc. 

“Če bi me dobro poslušali, potem bi vedeli, da sem vam vaš lasten predlog že obrazložila. V UDIS smo mi dobili vašo zahtevo šele danes. Strokovne službe ves čas spremljajo to, iz glavne pisarne je bilo to posredovano danes. Takoj, ko je bilo posredovano, so morale strokovne službe vnesti vseh 30 vabljenih na to sejo. Seveda to nekaj časa traja, da smo poslali ven vabilo,” je Irglova pojasnila Koprivcu in še dodala, da se lahko sindikati v nadaljevanju pridružijo, saj so tudi dobili vabilo. “Meni gospod Koprivec vi ne boste govorili, da kogarkoli preziram, ker je to laž, in tudi želim, da se mi opravičite. Vedno sem vodila dialog. Tudi socialen, če želite. Lahko bi vam povedali marsikakšen primer. Ne dovolim si, da tako ravnate in tako posplošujete, samo zato, ker vam to politično odgovarja. To je zame čista demagogija.” Poudarila je, da če ne bi želela nikogar povabiti, potem ne bi tega danes naredila, ampak je. “Edina predsednica tega odbora sem, ki sem dala že prejšnjič možnost vsem sindikatom, da povejo svoje mnenje. Želim da se mi javno opravičite,” je bila jasna.

Koprivc se ni želel opravičiti

Ne samo, da se ni opravičil temveč je predsednico Irglovo obtožil, da je zelo zlorabila svojo repliko. “Nimate kaj komentirati tega, kar sem jaz govoril. Glede opravičila naj povem, da pričakujem, da se vi predvsem opravičite sindikatom, ker je prišlo do velikega zdrsa. Ključen problem je, da vi niste povabili sindikatov. Vi bi morali povabiti sindikate, pa ne bi bilo nobene dileme. Takoj, ko je bila sklicana seja, smo v SD zahtevali širitev vabljenih. Oprostite, tukaj ni opravičila. Danes se bomo pogovarjali sami, brez sindikatov.” Koprivc je Irglovo obtožil demagogije in poudaril, da se ji nima kaj opravičevati, saj naj bi povedal le svoje mnenje.

Pričakovano se je oglasil tudi Kordiš

Poslanec Levice Miha Kordiš je tudi tokrat pristavil svoj lonček in zahteval postopkovni predlog, s katerim je želel doseči, da se prekine seja odbora, dokler se ne omogoči, da predstavniki sindikatov pridejo. Irglova ga je opozorila, da je kršil postopkovni predlog, saj je vnovič pripravil govor po lastni meri. Še enkrat je poudarila, da je ravnala v skladu s poslovnikom in očitki niso na mestu. “Ne zdi se mi pošteno, da takšne stvari problematizirate,” je bila jasna.

Kordiš Irglovo obtožil, da laže

Kaj vse se je dogajalo še v nadaljevanju seje si poglejte v spodnjem videu. Poslanec Levice Miha Kordiš je ponovno pokazal svojo politično “kulturo”, ko je predsednici odbora Irglovi navrgel da laže in krade.

Preberite tudi:

(Video) Takšna je politična “kultura” Mihe Kordiša

T. C.