Foto: Posnetek zaslona

Spomnimo, da je stranka Levica v parlamentarno proceduro že vložila nov predlog zakona, na podlagi katerega bi obdavčili prevelika in prazna stanovanja.

V Levici so predlagali zakon o davku na prazne in velike nepremičnine, v katerem je meja za velikost nepremičnine, ki ne bi bila dodatno obdavčena, 160 kvadratnih metrov.

Ekonomist Matej Lahovnik je predlog Levice komentiral z besedami, da je “vsebinsko zgrešen in nepravičen, saj se nepremičnine nikoli ne obdavčujejo po kvadratnih metrih, ampak po vrednosti“.

Po predlogu Levice bi bila na primer 180 kvadratnih metrov velika hiša v Halozah bolj obdavčena kot štirisobno stanovanje sredi Ljubljane, čeprav je vrednost takšnega stanovanja nekajkrat višja od hiše v Halozah.

Lahovnik je opozoril tudi, da se tri- ali štirisobna prazna stanovanja v Ljubljani oddajajo tudi po 1000 evrov na mesec. V preostali Sloveniji, razen seveda na Obali, pa so razmere bistveno drugačne in je nepremičnino pogosto težko sploh oddati v najem. Zato bi bila obdavčitev po kvadraturi namesto po vrednosti zelo nepravična. Poleg tega so mnogi hiše in vikende gradili z lastnimi rokami in se pri tem marsičemu odpovedali. “Za graditev ali nakup nepremičnin so plačali vse zahtevane dajatve, vključno z različnimi prispevki za komunalne priključke in gradbena dovoljenja, zato se sprašujejo, čemu bi plačevali še dodatne dajatve,” je predlog Levice, ki je najverjetneje usklajen z Golobom, komentiral Lahovnik.

Dodal je, da veliko starejših ljudi živi v velikih hišah ali stanovanjih, ki jih že zdaj s pokojninami težko vzdržujejo, ob davčni osnovi, ki bi temeljila na obdavčitvi presežne kvadrature, pa bi bilo še teže. Preselitev v manjše nepremičnine na stara leta je v tujini pogosta, v Sloveniji pa zaradi navad večini težko predstavljiva. “Stanovanjska politika mora temeljiti na večji razpoložljivosti in dostopnosti gradbenih zemljišč in ne na dodatni obdavčitvi nepremičnin,” je dodal Lahovnik.

“Dvolično in celo perverzno. Ko o “stanovanjski” pravičnosti razpreda poslanec Levice, ki koristi državno funkcionarsko stanovanje in zanj plačuje le neprofitno najemnino. Naj plača tovariš Kordiš za stanovanjski luksus profitno najemnino,” je Kordiševo izjavo komentiral poslanec SDS Jože Tanko.

Preberite tudi: 

Kordiša razburila novica o donaciji Iva Boscarola: Je to nov avtogol za stranko Levica?

U. C.