Foto: Twitter

V Državnem zboru je včeraj potekala razprava o načinu financiranja nacionalne televizije. Na tnalu je predlog Slovenske demokratske stranke, ki je predlagala razpis posvetovalnega referenduma o ukinitvi RTV prispevka.

Če bi predlog uspel, bi se državljani in državljanke znašli pred referendumskim vprašanjem, ki se glasi: “Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje prispevka RTV?” Predlog SDS ima zagotovljeno podporo Nove Slovenije, nima pa podpore ostalih parlamentarnih strank.

Poslanka Alenka Jeraj je pojasnila, da je namen predloga posvetovalnega referenduma dopustiti državljanom in državljankam, da se sami odločijo, ali želijo še plačevati RTV prispevek, koliko mu želijo nameniti – torej uvesti prostovoljni prispevek.

Desnica za pravico do izbire, levica bi prispevek podvojila
Pozivom k spremembam, pa se je pridružil tudi poslanec NSi Jožef Horvat, ki meni, da si gledalci želijo moderen profesionalni servis, zato je potrebno RTV prestrukturirati skladno z najboljšimi evropskimi praksami. Po njegovem mnenju veliko ljudi ne spremlja programov RTVS zaradi velike konkurence oz. tehnološke ponudbe, ljudje pa imajo pravico do izbire.

Nekdanji televizijski voditelj, sedaj član Socialnih demokratov in poslanec SD Jonas Žnidaršič predlagal, da bi se financiranje RTVS kar podvojilo in dobesedno ponižal volivke in volivce predvsem v delu razprave: “Poglejte, ne moremo za vsako stvar spraševati ljudstva, kaj si želi in kaj meni in kaj bi rado, ker dobro vemo vsi, da v nekaterih zadevah ljudstvo ne zmore odločiti tako kot je prav in tako, kot je zanj koristno.”

Na njegovo razpravo se je na Twitterju odzval član Slovenske demokratske mladine Nejc Brence, ki je napisal, da je v razpravi zajeto bistvo, zakaj koalicija ne podpira razpisa posvetovalnega referenduma: “Ker se zavedajo, da ljudje prostovoljno ne bi plačali za njihov propagandni stroj.”

T. C.