Foto: Posnetek zaslona

Po fizičnem napadu na poslanca Slovenske demokratske stranke mag. Branka Grimsa, ki se je pred Državnim zboru RS zgodil v petek, 28. oktobra 2022, so vodje poslanskih skupin razpravljali tudi o zagotavljanju varnosti v DZ in njegovi okolici.

Na zahtevo SDS je predsednica državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič, v ponedeljek, 7. novembra, sklicala Kolegij predsednice državnega zbora, na katerem so vodje poslanskih skupin spregovorile o konkretnih ukrepih za zagotovitev večje varnosti poslancev in zaposleni v Državnem zboru RS.

V Poslanski skupini SDS so že predlagali:

Da Državni zbor RS nemudoma zagotovi varno pot vsakega izmed poslancev in poslank od posameznega parkirnega mesta do vstopa v Državni zbor RS.

Da se v najkrajšem možnem času določi in implementira celovita strategija zagotavljanja varnosti v okolici Državnega zbora RS. V kolikor je pri tem potrebno sodelovanje Državnega zbora RS z drugimi institucijami v naši državi, naj se Državni zbor RS posluži tudi tega.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je v razpravi na kolegiju izpostavila, da eskalacija groženj v fizično nasilje, čemur smo žal priča danes, od vseh poslanskih skupin, pravzaprav od celotnega državnega zbora terja skupen in odločen odziv:

»Upam, da v nadaljevanju z vodstvom državnega zbora, generalno sekretarko in vsemi vodji poslanskih skupin vendarle najdemo skupni jezik in se te tematike lotimo nepolitično. Ampak res apeliram na vse, to niso enostavne zadeve, res niso.«

V zvezi z zahtevo glede varovanja poslancev od posameznega parkirnega mesta do vstopa v državni zbor je Jelka Godec ponovno pojasnila, da ne gre za stalno fizično varovanje oziroma spremstvo na vsakem koraku, temveč gre v smeri povečanja števila policistov oziroma zagotovitve varnega območja gibanja okoli državnega zbora. Kako konkretno se bo to izpeljalo oziroma zagotovilo, je v pristojnosti državnega zbora oziroma policije, da to določita. Dodala je tudi, da morajo policisti, ki varujejo območje okoli državnega zbora, dobiti primerna navodila, da ukrepajo pri opaženem prekršku ali kaznivem dejanju.

“V poslanski skupini SDS obžalujemo napad, treba je poudariti, da smo o teh zadevah opozarjali že na delovnih posvetih pri predsednici DZ, opozarjali so tudi iz Nove Slovenije, tudi pri njih se je zgodil napad na njihovega poslanca, pa vendar se te stvari niso resno jemale. Ko pa je prišlo do fizičnega napada našega poslanca Grimsa, sem tudi sama pozvala vse poslance, da stopimo skupaj. To je res obžalovanja in obsojanja vredno. Vsi v DZ to obsojajo pa vendar, reakcije so različne,” je ob tem povedala na Temi dneva.

Pravi, da je razočarana nad poslanci koalicije, predvsem iz vrst Gibanja Svoboda, saj je bilo izrečeno, češ da smo si sami krivi. “Za nasilje si nisi nikoli sam kriv, ni dopustno nikakršno nasilje, sploh pa ne pozivanje k nasilju in smrti kogar koli. Pričakovala bi, da se končajo politična obračunavanja, to stopnjevanje nasilja in sovraštva je že krepko prekoračilo vse meje.”

Jelka Godec je še dejala, da je glede groženj sedaj definitivno huje kot v preteklosti. “Jaz nimam nobenih problemov se gibati po Sloveniji, v domačem kraju, občini. Samo v Ljubljani od aprila dalje doživljam to nasilje. Vemo, kaj je bilo leta 2020, kar se je dogajalo na Trgu republike. To se ne ustavlja, ampak se vsakodnevna nadlegovanja le stopnjujejo”.

“Ni prijetno, ko mi otrok iz nabiralnika prinese grozilno sporočilo”

Od aprila naprej in zadnjem času Jelko Godec skoraj vsak dan v nabiralniku pričaka vizitka, na drugi strani pa natipkane na računalniku grožnje predsedniku stranke SDS Janezu JanšiAnžetu Logarju in ostalim poslancem. “In ni prijetno, ko mi otrok prinese to iz poštnega nabiralnika. To je treba jemati resno in se ne posmehovati. Se pa to dogaja tudi drugim že leta in so prijavili, ampak se nič ne zgodi”. 

Jelka Godec: Demonizacija in pogrom nad SDS sta privedla do fizičnega nasilja

T. C.