(Fotografija je simbolična)

Ljubljanski kriminalisti in policisti so zaključili kriminalistično preiskavo kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, neuradno gre za preiskavo, povezano s kulturnikom Dušanom Josipom Smodejem.

Vodja sektorja kriminalistične policije ljubljanske policijske uprave Martin Rupnik je dal izjavo za medije o preiskavi kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja.

“Preiskava je potekala od 20. avgusta, poleg kaznivega dejanja spolne nedotakljivosti smo zaznali in preiskovali še druga kazniva dejanja,” je v izjavi za javnost povedal Rupnik.

“Gre za skupno 12 sumov kaznivih dejanj, v katerih je devet oškodovancev, odkrite so tri osumljene osebe,” je v nadaljevanju pojasnil Rupnik in dodal, da so kazensko ovadili prvo osumljeno osebo, najverjetneje Smodeja.

Na pristojno državno tožilstvo v Ljubljani so podali kazensko ovadbo zoper prvo znano osumljeno osebo, in sicer za štiri kazniva dejanja: dve kaznivi dejanji spolnega nasilja, kaznivo dejanje omogočanja uživanja prepovedanih drog ter kaznivo dejanje hudih telesnih poškodb, kjer sta bili oškodovani dve osebi.

»Med potekom preiskave smo opravili prek 80 razgovorov, z nekaterimi tudi večkrat, pregledali prek pet tisoč objav in zapisov na spletu. Tudi če so bili zapisi ali informacije brez podatkov o domnevnih žrtvah, smo tudi pri teh poskusili zbrati podatke, s katerimi smo lahko širili našo preiskavo. Sodelovali smo tudi s tujimi varnostnimi organi in ves čas preiskave obveščali ljubljansko okrožno državno tožilstvo in sodelovali z njim.«

Poudarjajo tudi, da se je pri obravnavi primerov izkazalo, kako pomembna je vloga oškodovancev v posamičnih kaznivih dejanjih, da so sumi kaznivih dejanj, tudi če gre za anonimne prijave, lahko potrjeni in v nadaljevanju tudi uspešno preiskani.

Žrtev je praviloma edini vir informacij, kaj se je zgodilo med njo in storilcem. To pa so podatki, ki so izjemnega pomena za odkritje storilca, če je ob prijavi neznan, zlasti  pa je učinkovitejše dokazovanje oz. procesiranje storilca.

Trenutno še poteka preiskava kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete, kjer se zbirajo obvestila in dokazi zaradi suma kaznivega dejanja v povezavi z nenamensko porabo javnih sredstev.

Preberite tudi:

Glavni akter afere Fotopub Dušan Smodej svojih deviantnih nagnjenj ne zanika

U. C.