slika: Demokracija

Na UKC-ju Ljubljana so še zjutraj imeli 92 odraslih bolnikov in pet otrok s covidom-19. 21 ljudi je na intenzivni negi, večina jih je na umetnem predihavanju, dva človeka pa sta na “zunajtelesni oksigenaciji”.

Kritične razmere v UKC

UKC Ljubljana se pospešeno pripravlja na odprtje dodatnih zmogljivosti, kar je bilo načrtovano. Dodatno bodo vzpostavili postelje na Infekcijski kliniki, še en oddelek na ortopedski kliniki so že odprli in ga bodo še širili. Ortopedija bo zato delno zmanjšala dejavnosti,

Širijo se tudi na zmogljivosti v bolnišnici Petra Deržaja, kjer bodo v začetku naslednjega tedna dodali postelje za covid – najprej v centru za geriatrijo. Po vseh teh širitvah bo imel UKC LJ za covidne bolnike med 40 in 50 posteljami za intenzivno nego in 170 navadnih postelj, za kar na UKC-ju upajo, da bo dovolj za prebroditev največje krize.

Kako se bodo v bolnišnici spoprijeli z navalom obolelih, če bo število dnevno okuženih vztrajalo pri 1500 ali celo več? Prostora za dodatno širitev je še nekaj, saj elektivni programi še niso ustavljeni. Veliko večji težava so kadri, teh je premalo in so preobremenjeni. Obstoječi zaposleni bodo pač “naredili vse, kar je v človeški moči”. Delali bodo prek polnega delovnega časa, vse dni, in to v t. i. ruskih turnusih (12 ur). Mogoča je prepoved dopustov. Da bi razbremenili bolj usposobljene kadre, so k pomoči tudi pozvali upokojence, prostovoljce, pa tudi študente zadnjih letnikov medicine in zdravstvene nege.

Poziv sodržavljanom

Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC-ja Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc, je sodržavljane pozvala, naj vsak stori, kar je v njegovi moči za manjše širjenje okužbe. “Izogibajte se gneči, ljudem brez maske in delajte doma, če je to mogoče.” Zdaj je čas, da Slovenci stopimo skupaj in storimo vse, kar lahko v skupnem boju proti novemu koronavirusu, je sporočila.

Na novinarsko vprašanje, ali bi morali v tem trenutku popolnoma ustaviti javno življenje, ni neposredno odgovorila. Dejala je, da je javno življenje že zdaj “na neki način” ustavljeno. Opozorila je, da popolna ustavitev povzroči težave tudi na drugih področjih. Kot primer je navedla vrtce. “Številni zaposleni v zdravstvu imajo tudi majhne otroke. Kako bodo zdaj organizirali varstvo? Vsakega od njih krvavo potrebujemo.”

Se bližamo točki, ko bo treba izbirati, kdo ima prednost pri zdravljenju, kot smo to v prvem valu videli v Italiji? “Še zdaleč nismo tam, in če se bo dalo, bomo to tudi preprečili,” je odgovorila Tatjana Lejko Zupanc. Če pa bi se to zgodilo, so etična stališča komisije za medicinsko etiko zapisana dokaj jasno, je dodala. “Upam in mislim, da do tega ne bomo prišli.”

TUDI V IMENU PORTALA UTRIP-LJUBLJANE VAS POZIVAMO, STOPIMO SKUPAJ!