Vlada je imela v preteklem letu v rokah vse vzvode, da bi izredno uskladila pokojnine, a tega ni storila. Kljub obljubi, ki jo je najprej dala, je namesto uskladitve upokojencem dala le draginjske dodatke v višini 4,5 odstotkov!

Pokojnine, ki bodo izplačane jutri, bodo ponovno nižje kot so bile konec preteklega leta. Za to se upokojenci lahko zahvalijo trenutni vladi, ki pokojnin konec preteklega leta ni izredno uskladila, temveč je pokojninam le dodala 4,5 odstoten dvig kot draginjski dodatek in je veljal le do konca decembra.

Jutri pa bodo izplačane pokojnine kot pred uveljavitvijo tega dodatka torej nižje kot so bile v mesecu decembru.

Redna uskladitev pokojnin v tem letu bo v mesecu februarju in po napovedih naj bi bila 4,9 odstotna, a na znesek pred draginjskim dodatkom. Torej bodo upokojenci v februarju dobili kakšen evro več kot je znašal draginjski dodatek. Realno pa je imela vlada Roberta goloba vse možnosti, da bi bila v februarju že druga uskladitev pokojnin, kar bi vsem upokojencem prineslo kar nekaj več.

Poleg vsega naštetega in pa vsakodnevni dvigi cen prehrane in energentov, so razlogi, da je skupini upokojencev prekipelo in povsem spontano je nastala ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije, ki je na podlagi hitre in številne podpore upokojencev širom po Sloveniji v boju za dostojno življenje vseh tistih, ki so ustvarjali Slovenijo, kot jo poznamo, za sredo, 1. februarja napovedala protest, ki so ga poimenovali Vseslovenski protest upokojencev.

PAVEL RUPAR: NE SPREJEMAJTE ZAKONOV ZA HITRO IN SREČNO SMRT UPKOJENCEV, DELAJTE ZAKONE ZA NJIHOVO LEPO IN DOLGO ŽIVLJENJE!!

Danes je eden od pobudnikov ljudske iniciative in vseslovenskega protesta upokojencev Pavel Rupar zapisal:

Pavel Rupar, Facebook

A so tudi taki, ki delajo vse, da sredin protest ne bi uspel. Proti protestu se je opredelila celo Zdus – Zveza društev upokojencev Slovenije in njen predsednik Janez Sušnik. Poleg njih pa so se aktivirali tudi ljubljanski kolesarji, ki so pod pretvezo koronskih ukrepov po Ljubljani kolesarili dve leti. Civilna iniciativa, kot so se poimenovali, pod vodstvom Jaše Jenulla, ki je pred kratkim organizirala tudi protest, a ob tem dodala, da protest ni usmerjen proti vladi, je začela širiti anti propagando. Koga s tem rešuje? Vlado ali upokojence?

Organizatorji se ne želijo opredeljevati ne levo ne desno, ne modro ne rdeče, kajti upokojenci, ki živijo na ali pa celo pod robom revščine, so na vseh straneh. Na protest pozivajo prav vse, ne glede na politično ali katerokoli drugo pripadnost. Kot trdijo, bodo veseli vsakršne podpore, celo več, vsaka podpora je dobrodošla.

Upokojenci v Sloveniji v veliki meri živijo povsem na robu, vse večje število pa je tudi tistih, ki so že padli pod prag revščine. Vsi dvigi cen osnovnih življenjskih dobrin njihovo situacijo le še poslabšujejo. Le kaj jim bo prinesel še nov davek na premoženje? Njihove situacije nikakor ne bo izboljšal, temveč bo njihovo stisko le še poglobil.

Ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije na protestu pričakuje poleg upokojencev tudi še aktivno prebivalstvo, saj borba za višje in človeku dostojne pokojnine bije tudi zanje. Borba, v katero so se spustili upokojenci, je borba za vse, tudi zame in zate.

Uredništvo, J.V.