V soboto je v Mariboru potekala slovesnost v počastitev 34. obletnice ustanovitve Slovenske demokratske stranke.  Vsako leto ob tem času s slovesno akademijo v SDS počastijo spomin na ustanovitev naših predhodnic, Socialdemokratske zveze Slovenije in Slovenske demokratične zveze, nastalih v začetku leta 1989.

Takrat smo si želeli samostojno Slovenijo ter demokratično, svobodno družbo. Družbo blaginje in svobodnega podjetništva, družbo, kjer se lahko prosto voli vero in postave, kjer se svobodno govori in piše. In tudi danes, po štiriintridesetih letih, gre še vedno za to. Enako in ponekod še bolj kot takrat. Prireditev je povezovala čudovita Eva Irgl, sicer poslanka SDS. Podeljena pa so bila tudi številna priznanja.

slika

Kot je na začetku prireditve dejala Eva Irgl, je Slovenska demokratska stranka trdno zasidrana v političnem prostoru. Njihpve vrste se krepijo z vsakim dnem. V zadnjem letu je v SDS pristopilo več kot 1500 novih članov. Vedno več med njimi  je mladih, ki jih politika zanima, ki razumejo, da je prihodnost v njihovih rokah in da je od njih samih odvisno, kakšna bo. In ravno v soboto je v dopoldanskem času novo vodstvo dobila tudi Slovenska demokratska mladina. Nova predsednica je postala Simona Purkat.

Zgodila pa se je še ena pomembna prelomnica v življenju stranke. Izhajajoč iz potrebe po združevanju moči slovenskih demokratičnih, ljudskih in domoljubnih sil, ki si delijo enake ali podobne vrednote, je bil v soboto podpisan tudi sporazum o pridružitvi Liste Franca Kanglerja – Nove ljudske stranke Slovenije k Slovenski demokratski stranki, ki je na slavnostni akademiji zbrane tudi nagovoril. Kot je povedal, nas  trenutno politično stanje v državi in politična kultura silita, da se združujemo in povezujemo: »Napočil je čas, da spet stopimo skupaj kot leta 1991 in da zagotovimo pravično in pošteno Slovenijo«.

Franc Kangler

Na prireditvi so se ozrli tudi v leto 2022, ki je bilo izjemno v več pogledih. Evropa se je soočila z največjo krizo po 2. svetovni vojni, od napada Rusije na Ukrajino prav te dni mineva že leto dni, konca pa kar ni videti. Slovenija pa je po volitvah aprila, potem ko se je v dveh letih desne vlade zapisala med države z najhitreje rastočimi gospodarstvi, začela naglo drseti. Nova vlada je v pol leta zapravila vse politične kredite in ugled. Slovenska demokratska stranka pa kljub razmerju sil, ki je močno nagnjeno v levo, ne izdaja svojih načel za kratkoročne koristi. Zato še vedno trdno stojijo, rastejo in se krepijo. Ravno zaradi svoje načelnosti so še vedno tu in bodo močna in zmagovita stranka tudi v prihodnje.

Kot je v nagovoru povedal predsednik stranke Janez Janša, ne zgolj SDS, tudi samostojne Slovenije ne bi bilo brez poguma ustanovnih članov SDZ in SDSS. »Že nastanek obeh predhodnic SDS so hoteli preprečiti s političnimi, administrativnimi in kazenskimi pritiski. Potem so medijsko morili Jožeta Pučnika, Franceta Tomšiča, Dimitrija Rupla, Rudija Šeligo, Marjana Vidmarja, Dimitrija Kovačiča in mnoge druge ustanovne člane.« Predsednik SDS je izpostavil tudi, da v zadnjem času velikokrat slišijo očitek, da si Slovenijo prisvajajo osamosvojitelji, kar je, kot je dejal, sicer nekaj takšnega, kot če bi ustanovitelju podjetja očitali, da si to podjetje prisvaja. Dejal je, da je v resnici stvar še mnogo hujša, kot če bi ta očitek držal: »Kajti Slovenijo in slovensko državo si prisvajajo tisti, ki jim samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija in so to tudi javno izrekali. In aktivno rušili osamosvojitvene napore. Tako iz ospredja kot iz ozadja«. In kot je še poudaril predsednik SDS: »Mi smo slovenski demokrati. Smo resna politična sila, bili smo včeraj, smo danes in bomo jutri. Nismo gibanje z imenom iz Avstrije, ki se danes povsod šopiri, jutri pa ga več ni. Ki danes naloži poslance na avtobus, jutri pa jih ni niti za fička

Janez Janša

Prireditev se je nadaljevala s podelitvami priznanj. Leto 2022 si bomo zapomnili po tem, da smo na volišča odšli kar petkrat, v občinah, kjer so volili župana v drugem krogu, pa celo šestkrat.

Slovenska demokratska stranka je na vseh volitvah v lanskem super volilnem letu izboljšala ali ubranila svoj rezultat. Na parlamentarnih volitvah aprila so prejeli 60 tisoč glasov več kot leta 2018 ter povečali število poslancev v Državnem zboru. Na volitvah predsednika RS je dr. Anže Logar v prvem krogu dosegel zmagoviti rezultat, v drugem krogu pa mu je kljub hudemu pritisku medijske hobotnice le malo zmanjkalo do zmage. Na lokalnih volitvah so dosegli peto zmago zapored in prvo mesto glede na število svetnikov ter obdržali večino županskih mest, kar potrjuje terensko moč in dobro organiziranost stranke. Na volitvah v Državni svet so povečali število svetnikov s sedem na osem in imajo največjo svetniško skupino. Dosegli so osnovni cilj glede trdne ukoreninjenosti Slovenske demokratske stranke po vsej državi. Ob tem se ne sme pozabiti naporov pri zbiranju podpisov za razpis treh referendumov, ki generalno sicer niso uspeli, je pa kljub skoraj popolni medijski blokadi več kot 300.000 volivcev izrazilo svoje nestrinjanje z vladnimi zakoni.

Za temi uspehi se skrivajo meseci požrtvovalnega dela občinskih in mestnih odborov, njihovih predsednikov in predsednic ter članic in članov. Ure in ure, na soncu in vročini, v mrazu in dežju, dnevi, ki se nikjer ne beležijo, niso plačani in jih ni mogoče dovolj nagraditi. Gre za pripadnost in zavezanost stranki, dr. Jože Pučnik bi rekel »Gre za stvar«.

slika

Ob koncu pa je bilo podeljeno še najvišje priznanje, Diamantni znak. Letošnji prejemnik je dr. Vinko Gorenak, ki je v vseh pogledih izjemna osebnost. Pri njem je treba najprej poudariti nadpovprečno delavnost, zavzetost in vnemo. Vseskozi dela v nekakšnem zaletu, z zagnanostjo in izjemnim veseljem. Je odličen in odločen analitik političnih razmer, brez dlake na jeziku jih komentira in stvari poimenuje s pravim imenom.

Vinko Gorenak

Z glasbenim programom so letošnjo slavnostno akademijo ob 34. obletnici SDS obogatili Dravograjski sekstet in Ansambel Zeme. Še posebej pa je zbrane s svojim nastopom navdušila sedemletna Katarina, ki je ob koncu prireditve zapela skupaj z Ansamblom Zeme.

nastopajoči

Uredništvo
Vir. slovenska demokratska stranka