V Sloveniji delamo samo 3 mesece zase in 9 mesecev za državo

Foto: domovina.je

Po podatkih Eurostata Slovenci plačujemo skoraj najvišje davke na svetu. Država od našega zaslužka skupaj pobere kar 73 % davka. Poleg okoli 40 % davkov in prispevkov, ki jih država pobere od bruto plače, je tu še 22 % DDV, ki ga plačamo pri vsakem nakupu, pa razni dodatni davki kot so NUSZ, prometni davek, RTV prispevek itd.

73 % oziroma ¾ zaslužka damo državi ali povedano drugače v Sloveniji državljani delamo samo 3 mesece na leto zase, preostalih 9 mesecev pa za državo! In kaj država naredi s tem denarjem? Imamo vojsko, ki nima niti toliko, da bi vojakom kupila nove škornje, policijo, ki se vozi v dotrajanih avtomobilih, zdravstvo, kjer ljudje umirajo v čakalnih vrstah, pokojnine, ki ne zadoščajo niti za plačilo položnic, kaj šele, da bi si z njo lahko plačali oskrbo v domu za ostarele, »brezplačno« šolstvo, kjer vsak mesec dobite položnico in vrtce, ki jih do 80 % plačate sami.

Pa si predstavljate, da vam država denar, ki ga pobere, nakazuje na račun. Kakšno zdravstveno oskrbo bi si lahko plačali s tem denarjem? Katero šolo ali vrtec bi lahko izbrali za svojega otroka in koliko denarja bi lahko prihranili za stara leta?

A. Ž.