Policisti PU Ljubljana so bili v petek v dopoldanskem času obveščeni o poskusu drzne tatvine na območju Most.

Po doslej znanih podatkih je bilo ugotovljeno, da sta se dva storilca pripeljala do hiše, ter tam ogovorila starejšo stanovalko.

Eden izmed njiju se je predstavil kot delavec telekomunikacijskega podjetja, ki izvaja dela na omrežju in stanovalko odvedel v kletne prostore objekta.

 Drugi storilec pa je  medtem pregledal prostore v hiši, kjer pa ni našel vrednejših predmetov. Policisti še  zbirajo obvestila za izsleditev obeh storilcev in bodo o ugotovljenih okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Policisti opozarjajo: Storilci tatvine izvršujejo na prefinjen in pretkan način

Policisti Policijske uprave Ljubljana ob tem opozarjajo, da zelo pogosto obravnavajo drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način. Oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Oškodovanci, običajno gre za starejše občane, so še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki pridejo na njihove domove injih  ogovorijo. Največkrat najprej preverijo ali se v objektu nahajajo le starejše osebe. V kolikor so doma tudi drugi stanovalci kraj zapustijo.

“Občanom svetujemo, naj imajo svoje nenapovedane “obiskovalce” ves čas pod nadzorom  in  naj jih brez potrebe ne vabijo v stanovanjske prostore. Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd., jim svetujemo, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb (njihova oblačila, govor, morebitne posebnosti)  in  na  vozilo,  s  katerim so se te osebe pripeljale (znamko, barvo, tip in registrske številke vozila). Svojci naj se večkrat pogovorijo s starejšimi, jim predstavijo način delovanja storilcev tovrstnih kaznivih dejanj in jim svetujejo kako naj v tem primeru ukrepajo.

Če kljub previdnostnim ukrepom vendarle postanejo žrtev kaznivega dejanja, priporočamo, da takoj obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko  postajo. Prav tako naj pokličejo policijo, če zaznajo pojav neznanih oseb in vozil  in  se  jim njihovo vedenje ali zadrževanje na določenem kraju zdi sumljivo (če neznanci na primer opazujejo objekt). Če želijo ostati anonimni, pa lahko pokličejo tudi na anonimno številko policije 080 1200,” še opozarjajo policisti PU Ljubljana.

 Preberite tudi

V centru Ljubljane spopad med policijo in mladoletniki. Je policija prestopila pooblastila?

T. C.