V soboto okoli 20. ure naj bi policisti na Cankarjevi ulici v Ljubljani po navedbah uporabnika družbenega omrežja Facebook brez razloga napadli mladoletne fante in jim povzročili hude telesne poškodbe.

So policisti prestopili pooblastila?

“Začelo se je tako, da je nekaj mladoletnih fantov vrglo pirotehnično sredstvo, nato pa so fantje s pirotehniko pobegnili. Za tem je prišla velika policijska okrepitev, zato se je velika množica mladine od strahu zapodila v McDonald’s. Zaradi jeze in nevšečnosti so policaji začeli uporabljati silo nad mladoletniki, starimi od 14 do 18 let, pri tem pa so uporabili tudi prisilno sredstvo (pendrek). Policisti naj bi tekom izživljanja nad mladoletniki izrekala naslednje neprimerne besede: “je*emo vam mater!; “udrite po njima, ko jim je*be mater”; “udri majmuna”; “a hočte, da vs še pre*ukamo,” je na Facebooku zapisal ogorčen uporabnik in zraven pripel celo posnetke.

Foto: Posnetek zaslona

Policija pojasnjuje

 »Glede tega podajamo pojasnilo, da so policisti intervenirali na zaprosilo zaposlenih v enem izmed gostinskih obratov. Po do sedaj znanih podatkih je večja skupina mlajših oseb v obratu in na ulici pred njim kršila javni red in mir ter se nasilno vedla do tam zaposlenih. Posredovalo je več patrulj. Več oseb je kričalo na zaposlene v gostinskem obratu in se z njimi tudi prerivalo. Policisti so za vzpostavitev javnega reda uporabili prisilna sredstva zoper več posameznikov, ki so huje kršili javni red in mir in niso upoštevali ukazov policije. V nadaljevanju je večja skupina oseb skušala ovirati postopke policije. Med drugim so na ulici uporabljale pirotehniko. Po večkratnem pozivanju se je množica razšla. Po do sedaj znanih podatkih zoper množico ni bilo uporabljenih prisilnih sredstev. Prav tako po do sedaj znanih podatkih v dogodku ni bila nobena oseba poškodovana oziroma na kraju ni potrebovala zdravniške pomoči. Postopek policije, upravičenost uporabe prisilnih sredstev, morebitne naknadne prijave poškodb ter vse okoliščine dogodka bodo temeljito preverjene v nadaljnjem postopku. Policisti prav tako nadaljujejo zbiranje obvestil o vseh zaznanih kaznivih ravnanjih posameznikov in bodo ustrezno ukrepali.«

Dvojna merila

Spomnimo, ko je v času vlade Janeza Janše politični kolesariat protestiral proti tako imenovani “represiji” tedanje oblasti, so bili med protestniki v glavnem nevladniki in predstavniki meščanske elite. V ospredju samih protivladnih protestov je bil večino časa Jaša Jenull, ki je že na samem začetku skušal igrati na žogo, da policiste prikaže kot nasilneže v službi obstoječe oblasti.

Nato je z različni akcijami, kot je preskakovanje ograje navkljub drugačnim večkratnim navodilom policije, doživel aretacijo. Z javkanjem v smislu “av, av av” je poskušal pri svojih sledilcih in gledalcih osrednjih medijev, ki so o protestih zvesto poročali, ustvariti občutek, da je nekakšna žrtev policijskega nasilja. To seveda nikoli ni bil, čeprav je deloval samovoljno in v času, ko protestiranje ni bilo dovoljeno.

Jenull je le sin vrhovnega državnega tožilca Hinka Jenulla. V sobotnem primeru pa gre za mladoletnike, ki nimajo vplivnih očkov, mamic, tet, stricev ali starih staršev.

Če bi se takšen zapis razširil v času, ko je bila na oblasti desnosredinska vlada, bi vse skupaj zavreščalo.

T. C.