V hišnih preiskavah so policisti našli tudi konopljo, heroin, kokain, naboje ter del orožja

Foto: Policija (Slika je simbolična)

 

V začetku lanskega leta so bili policisti Policijske postaje Ljubljana Center, s strani Javne agencije za varnost prometa, obveščeni o sumljivih dogodkih v zvezi z opravljanjem vozniških izpitov. Tekom zahtevne preiskave so ugotovili, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum storitve več kaznivih dejanj jemanja in dajanja podkupnine v povezavi z opravljanjem teoretičnega dela vozniškega izpita.

 

V torek so policisti PU Ljubljana Center v sodelovanju s kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Ljubljana in s pomočjo policistov drugih policijskih enot na 81 lokacijah po Sloveniji izvedli hišne in osebne preiskave.

Osumljenec prejemal podkupnino od 200 in 4000 evri

Tekom hišnih preiskav je bilo 28 in 36-letnima osumljencema odrejeno pridržanje, ki pa je bilo po opravljenih preiskavah odpravljeno. Ugotovili so, da je 28-letni osumljenec v obdobju od junija 2018 do februarja 2019 pridobil 76 oseb oziroma kandidatov, ki so nameravali opraviti teoretični del vozniškega izpita. S pomočjo 36-letnega osumljenca iz javne agencije je tem kandidatom proti plačilu uredil, da so v prostorih javne agencije na nedovoljen način opravili teoretični del vozniškega izpita. Kandidati so 28-letnemu osumljencu za opravljeno nezakonito storitev izročili gotovino, ki se je po sedaj zbranih podatkih gibala med 200 in 4000 evri za izpit.

36-letni osumljenec je kot javni uslužbenec in administrator omogočil preko službenega dostopa, s svojim uporabniškim imenom vzpostavitev povezave v omrežje. Na tak način je 28-letnemu osumljenemu neupravičeno omogočil, da se je iz svoje elektronske naprave prijavil v teoretični del vozniškega izpita, ter tako dostopal do testov oz. izpitnih pol, ki so jih opravljali različni kandidati. V teste je nato v njihovem imenu vnesel pravilne rešitve, da bi kandidati opravili teoretični del vozniškega izpita. Potrebno je poudariti, da je osumljenec, ki je prejemal podkupnino od kandidatov, vsaj del prejetih plačil posredoval javnemu uslužbencu in sicer kot nagrado zato, da jim je omogočil  nezakonito  opravljanje teoretičnega dela vozniškega izpita.

Trenutno je 78 fizičnih oseb osumljenih storitve 154 kaznivih dejanj dajanja in sprejemanja podkupnine. 

Predkazenski postopek je aktivno usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, katero bodo policisti o vseh ugotovitvah obveščali s kazensko ovadbo. Prav tako bodo tožilstvu predlagali, da za vsa sporno pridobljena vozniška dovoljenja v nadaljnjem kazenskem postopku predlagajo razveljavitev le teh. Policisti z zbiranjem obvestil aktivno nadaljujejo in sicer v smeri obstoja morebitnih novih tovrstnih kaznivih dejanj in osumljencev.

V hišnih preiskavah najdena tudi konoplja, heroin, kokain, naboji in del orožja

Tekom navedenih hišnih preiskav, pri 41-letnem osumljencu najden prirejen prostor za gojenje prepovedane droge konoplje v katerem je bilo posajenih 23 sadik omenjene rastline, prav tako so mu je bilo zaseženih okoli 30 gramov posušene rastline konoplje in pripomočki za gojenje. Zoper osumljenega bo podana kazenska ovadba na pristojno državno tožilstvo, zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Naknadno je bila prostost odvzeta 31-letnemu osumljencu, kateremu je bilo med hišno  preiskavo zaseženo okoli 500 gramov heroina in okoli 100 gramov kokaina. Osumljeni je bil zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s  prepovedanimi drogami s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

Še dvema osumljenima je bilo zaseženo okoli 30 kilogramov zelene rastline, za katero se sumi, da gre za prepovedano drogo konopljo in pripomočki za gojenje. Prav tako je bila zasežena tudi manjša količina neznanih tekočin, za katere se sumi, da gre za prepovedano drogo oziroma pripomočke za gojenje rastlin. Zoper osumljena bo podana kazenska ovadba na pristojno državno tožilstvo, zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

V eni izmed hišnih preiskav je bilo najdeno tudi 182 kosov nabojev in del orožja, katere bodo policisti poslali v analizo na kriminalistično tehniko in bodo po znani analizi zoper kršitelja izvedli ustrezen prekrškovni postopek.

Foto: Policija

U. C.