V zadnjih 24 urah je bilo na interventni številki policije ‘113’ zabeleženih 1.542 klicev. Med 611 interventnimi dogodki so policisti med drugim obravnavali 158 prometnih nesreč, 58 kršitev javnega reda in miru ter 120 kaznivih dejanj.

 

V 135 prometnih nesrečah je nastala le premoženjska škoda, v 18 nesrečah so bili udeleženci lažje, v 3 nesrečah huje telesno poškodovani, v 2 prometnih nesrečah pa sta 2 osebi umrli. Zaradi storitve hujših prekrškov v cestnem prometu so 4 voznikom zasegli vozila, zaradi vožnje pod vplivom alkohola pa pridržali 1 voznika.

Ob 5.58 so pri naselju Podgrad, občina Ilirska Bistrica, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri oskrbi poškodovane osebe.

Ob 11.31 sta pri naselju Kal – Koritnica, občina Bovec, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Tolmin. Eno poškodovano osebo je helikopter SV z ekipo HNMP prepeljal v UKC Ljubljana.

12. 6. 2023 ob 13.10 se je izven naselja Petrovče, Občina Žalec, zgodila prometna nesreča, v kateri je ena oseba umrla. 83 letni voznik osebnega avtomobila je vozil po regionalni cesti iz Celja proti Žalcu. Pred naseljem Petrovče je zapeljal levo, na nasprotno smerno vozišče v trenutku, ko je nasproti pripeljal 57 letni voznik tovornega avtomobila in trčil vanj. Voznik osebnega avtomobila je na kraju nesreče umrl.

Ob 16.44 sta na Jarški cesti v Spodnjih Jaršah, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Domžale. Slednji so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 16.51 se je na avtocesti med Slovensko Bistrico – jug in izvozom Tepanje prevrnilo tovorno vozilo, s katerega se je razsul tovor po cestišču. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, preprečili iztekanje goriva, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in s tehničnim posegom rešili osebo in ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Ob 16.53 je na cesti Nova Gorica–Trnovo v občini Nova Gorica osebno vozilo zapeljalo z vozišča na bankino in obstalo na strehi. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom rešili ukleščeno voznico iz vozila in jo predali reševalcem NMP Nova Gorica.

12. 6. 2023 ob 18.15 se je v naselju Zgornje Škofije zgodila prometna nesreča, v kateri je ena oseba umrla. 67-letni voznik mopeda je vozil po lokalni cesti skozi Zgornje Škofije v smeri Tinjana. Ko je pripeljal iz desnega nepreglednega ovinka je zapeljal v desno izven vozišča, kjer je trčil v kamnito pobočje. Zaradi hudih poškodb je umrl na kraju nesreče.

Zaradi kršitve javnega reda in miru smo opravili 42 intervencij na javnem kraju, 16 pa v zasebnih prostorih. 3 kršitelje, ki so kljub opozorilu nadaljevali s prekrškom, so pridržali. Da bi zaščitili žrtve nasilja v družini, so 3 osebam izrekli ukrep prepovedi približevanja.

Med kaznivimi dejanji so zabeležili 48 tatvin, 30 vlomov, 19 poškodovanj tuje stvari, 9 groženj, po 3 kazniva dejanja v zvezi s prepovedanimi drogami, ponarejanje denarja in nasilje v družini, po 2 kaznivi dejanji ponarejanje listin, rop in povzročitev telesne poškodbe.

V zadnjih 24 urah je bilo obravnavanih 68 oseb zaradi nezakonitega vstopa na meji z Republiko Hrvaško in sicer 59 na območju PU Novo mesto in 9 na območju PU Koper. Med njimi so obravnavali največ državljanov Afganistana (17), Pakistana (11) in Konga (8).

 

Uredništvo