V sredo 1. marca je v Ljubljani napovedan že drugi vseslovenski protest upokojenk in upokojencev. Tako kot prvi, se bo tudi ta odvijal na Trgu republike s pričetkom ob 15 uri.

Spomnimo, 1. februarja se je odvijal prvi vseslovenski protest upokojencev, na katerem se je zbrala zavidljiva množica ljudi. Zbralo se je približno 20.000 ljudi, po nekaterih ocenah celo precej več.

Protest upokojencev 1. februar, vir: FB

Tudi na protestu, ki bo v sredo 1.marca, se pričakuje ogromno ljudi, saj so se upokojenci organizirali in bodo v Ljubljano prišli iz vseh koncev Slovenije tudi z avtobusi.

Včeraj je Pavel Rupar, ki je kot ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije skupaj s kolegi pravzaprav sprožil ta val, zapisal:

Drage mamice in dragi fantje, upokojenke in upokojenci!
Vsak dan smo bližje srečanju! Veliko priprav je , veliko delamo tudi v Društvu 1.oktober, pišemo zakone, pisma vladajočim in v tujino.. Res se trudimo, ponosen sem na ekipo, ki je ob meni.
Žal komu tudi kaj spodleti, marsikoga zanese volja in ne naredi, kot si želimo, ker smo ljudje pač taki, da v dobri veri naredimo tudi kaj narobe. Takim povemo direktno, zamere so pa lahko hude in nam škodijo. Nikar, glavo gor in gremo naprej!
In nimamo okoli sebe samo takih, ki se strinjajo z nami, več imamo ljudi, ki nam nasprotujejo, ker se majejo njihovi privilegiji. Imajo pa medije, ki naše napake izkoristijo v imenu tistih, ki nas plenijo.. Mnogi delajo na svojo roko v našem imenu, od takih se bomo distancirali!
Veliko me kličete, pišete sporočila tu, na maile, zasebno.. Imete svoje težave, nerešene iz preteklega obdobja, invalidi, vdovci, kmetje.. Vem, da bi vsak rabil lepo besedo, upanje a žal vsakega posebej ne bom mogel reševati. Ogromno časa mi to vzame, priznam, da tudi energije, volje pa ne! Prosil bi vas, da razumete, da se moramo zdaj pobrigati za večino, za vse nas in da razumete, da na področju pokojnin stvari niso urejene desetletja! Delamo tudi do 20 ur na dan, prosim razumite, zdaj gre za nas vse, osebne stvari bomo seveda tudi reševali, a ta trenutek moramo vse moči usmeriti v Slovenijo in vse upokojence!
Komaj čakam 1. marec, zame bo to srečanje z vami spodbuda, povrnitev energije in volje, nova moč in še večja želja, da naredimo življenje lažje! Ne razočarajte me, pridite , pridite!!!
Imam voljo, imam še veliko načrtov za dobro nas vseh, nepotrebne stvari pa pustimo, naj jih delajo drugi!
Zdaj bom pa eno slovensko zapel, zavriskal, potem pa še nekaj dobrega naredil..
Lep večer vam želim in lep vikend!

Že na prvem protestu je bil Trg republike dodobra poln, po predvidevanjih pa bo tokrat na protestu še bistveno več ljudi.

Do zdaj, ko so se s pomočjo Ruparja upokojenci zbrali in se postavili zase, ni bilo nikjer nikogar, ki bi bil njihov glas v boju za dostojne pokojnine. Veliko med njimi je takih, ki so se z upokojitvijo znašli na robu preživetja. Ob tem pa je potrebno poudariti, da je pokojnina plačilo za minulo delo, za katero vsi plačujemo v naši aktivni dobi in nikakor nek socialni transfer, ki je nekomu zato, ker nima zaposlitve.

Po protestu, na katerem se je zbrala tako velika množica ljudi, pa so se začeli oglašati tudi drugi, ki bi si radi upokojenke in upokojence zdaj lastili. A ob tem ne smemo pozabiti, da prej zanje niso storili ničesar, hodijo pa z roko v roki z aktualno vlado. Da to vlado, ki je v lanskem letu namesto izredne uskladitve, ki bi jo na podlagi vseh ekonomskih kazalcev morala narediti, le to spremenila v draginjski dodatek, ki je bil izplačan le v novembru in decembru.

Zato bo tudi letošnja uskladitev v višini 5,2 odstotka nižja, kot bi bila, če bi vlada pokojnine uskladila konec lanskega leta.

Organizatorji pa opozarjajo, da sožal napovedane tudi provokacije, Ladislav Troha in njegovi trije protestniki so na istem kraju, isto uro na isti dan tudi napovedali shod, mislim, da še sami ne vedo zakaj bodo tam, najbrž pa nimajo prav dobrih namenov, tako kot še kdo, ki nam in vam nagaja!”

Pavel Rupar je med drugim zapisal tudi, da so na shod povabili dr. Roberta Goloba, Luka Mesca, Janeza Sušnika, Marijana Papeža, da razložijo, zakaj posmeh upokojenkam in upokojencem, norčevanje iz dostojanstva in pojasnijo, kako so izračunali sramotnih 5,2% povišanja pokojnin ob 11% inflaciji in po 20% podražitvi živil, 26 % podražitvi plina in elektrike.

Pričakujejo pa tudi upokojene kmetice in kmete na traktorjih. Ob tem pa jih prosijo, da upoštevajo prometne predpise in ne ovirajo drugih ljudi na cesti.

Uredništvo, J.V.