Ukrepi kriznega štaba: s ponedeljkom ustavljamo javni promet

Krizni štab vlade Janeza Janše za obvladovanje epidemije novega koronavirusa je na današnji seji sprejel odločitev, da bodo s ponedeljkom začasno ustavili javni promet po vsej državi. Stekli bodo tudi nadzori izvajanja preventivnih ukrepov v trgovinah. Obeta pa se tudi prepoved obratovanja lokalov.

Novi obrambni minister Matej Tonin je po seji dejal, da so sprejeli nove ukrepe za omejitev javnega življenja, “predvsem, kar se tiče lokalov in javnega prometa“. S ponedeljkom bo začasno ustavljen avtobusni in železniški javni potniški promet.

Ta se bo popolnoma ustavil v noči z nedelje na ponedeljek, enako velja za obratovanje gondol. Izjema bodo taksi prevozi za najnujnejše stvari, je ob odhodu pojasnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. “Zaustavitev javnega prometa je nujen ukrep, če želimo učinkovito zajeziti okužbo,” je poudaril.

Jelko Kacin je kot novi uradni govorec kriznega štaba napovedal sestanek kriznega štaba z direktorji vseh bolnišnic in zdravstvenih domov. Spomnimo se, da je podobno vlogo opravljal med osamosvojitveno vojno – takrat je tiskovne konference vodil kot minister za informiranje.

T. C.