Na pobudo poslanske skupine SDS bo predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danes ob 10. uri prek videopovezave nagovoril Državni zbor Republike Slovenije ter druge vabljene visoke goste.

Odbor za zunanjo politiko in Odbor za zadeve EU sta konec meseca junija 2022 na seji odločala o pobudi poslanske skupine SDS naj ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nagovori Državni zbor Republike Slovenije. Oba odbora sta pobudo soglasno podprla.

Video nagovor ukrajinskega predsednika bo tako potekal danes, ob 10. uri.

Slovenski parlament je marca v znak podpore ukrajinskemu narodu sprejel Deklaracijo o trenutnih razmerah v Ukrajini, s katero je mdr. najostreje obsodil rusko agresijo, podprl mednarodne sankcije proti Ruski federaciji in podprl evropsko perspektivo Ukrajine, v zakonodajnem postopku pa je tudi Predlog zakona o interventnih ukrepih za celovito ureditev položaja razseljenih oseb iz Ukrajine in za pomoč gospodarstvu Republike Slovenije zaradi posledic ukrajinske krize.

S povabilom Zelenskega k nagovoru Državnega zbora Slovenija izraža podporo ukrajinskemu narodu v boju za svojo domovino in je tudi izkaz prijateljstva ukrajinski državi. Spomnimo, da je bil predsednik vlade Janez Janša tudi prvi, ki se je po agresiji Rusije na Ukrajino skupaj s poljskim in češkim predsednikom vlade odpravil v Kijev, da bi izrazil vso solidarnost z Ukrajinci ter tudi pokazal pot ostalim evropskim voditeljem.

Ukrajinski narod se danes bori ne le za svojo svobodo in spoštovanje človekovih pravic ter demokratičnih vrednot, temveč s tem, ko brani ozemlje suverene države, brani tudi evropske vrednote. Slovenska demokratska stranka podpira evropsko prihodnost Ukrajine in ostaja na trdnem stališču, da je treba narediti vse, kar je potrebno, da se vojna v Ukrajini čim prej konča.

T. C.