Foto: Posnetek zaslona

Danes mineva leto dni od odstopa predsednika vlade Marjana Šarca.

Slovenijo je pustil v negotovosti

Na današnji dan, pred enim letom je predsednik vlade Marjan Šarec vrgel puško v koruzo in odstopil. Sloveniji je pretila nevarnost koronavirusa, v sosednji Italiji so že preštevali okužene. Po tem ko naj bi Šarcu odpovedala sodelovanje finančni minister Andrej Bertoncelj in zdravstveni minister Aleš Šabeder je čez nekaj ur Marjan Šarec napovedal odstop ter namero po predčasnih volitvah. Slovenijo je tako pustil v negotovosti. Skladišča zaščitne opreme so bila prazna, država je bila brez ključnih ministrov. Šarec je napovedoval nove volitve, a se je uštel.

Šarec je očitno mislil, da je on najbolj pomemben in da če njega ni, ne more vladati nihče drug. Tako je pravi zmagovalec volitev Janez Janša iz stranke SDS našel rešitev za Slovenijo, k sebi privabil tudi stranko SMC in DESUS in tako oblikoval novo vlado.

Zanimivo je sicer, da se je Šarčev debakel že nekaj časa napovedoval. Po čudaški evakuaciji slovenskih vojakov zaradi iranskega napada na ameriško vojaško bazo je namreč prišlo do novih nesoglasij med Šarcem in tedanjim obrambnim ministrom Karlom Erjavcem. Slednji je 18. januarja, torej devet dni pred Šarčevim odstopom, prenehal biti predsednik DeSUS, pričakovalo se je tudi, da bo Erjavec odstopil z ministrske funkcije. Nato pa je odstopil finančni minister Andrej Bertoncelj, kar je bil povod za Šarčevo odločitev. Ostati brez dveh ministrov naenkrat je bil prevelik zalogaj, tako ali tako so bile velike težave, da so našli ministrico iz vrst SAB za kohezijo in evropske zadeve Angeliko Mlinar, a njena ministrska era je bila zelo kratka.

A očitno se je Šarec za odstop odločil zaradi prepričanja, da bodo sledile nove predčasne volitve in da bosta LMŠ in SMC na volitvah nastopili povezani. Pričakovanja pa se niso uresničila.

Twitter odzivi na obletnico odstopa

U. C.