Na včerajšnjem protestnem shodu na Trgu republike se zbrala nepregledna množica upokojenk in upokojencev, ki so ga organizatorji poimenovali Vseslovenski protest upokojencev. Med množico je bilo opaziti tudi aktivno prebivalstvo in mlade. Po približni oceni bi lahko rekli, da je bilo na trgu več kot 10 tisoč ljudi. Organizatorji ocenjujejo, da se je na trgu zbrala 20.000 glava množica.

Ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije je priredila veliki vseslovenski protest upokojencev in vseh, ki jim je za upokojence mar. Na protestni shod so bili sicer vabljeni tudi premier Robert Golob, predsednik Zdusa Janez Sušnik, koalicijski poslanci, ki se podobnih shodov radi udeležujejo, in predstavniki sorodnih ljudskih iniciativ. A kot kaže, se koalicijski poslanci kakor tudi predsednik vlade radi udeležujejo le shodov, ki jih organizirajo levo usmerjene tako imenovane civilne iniciative.

Po besedah organizatorjev se bodo protesti nadaljevali tudi v prihodnje. Vlada je razsipna do vseh, “kaj pa mi, upokojenci?”, je odmevalo na trgu.

Že pol ure pred pričetkom se na na trgu začela zbirati večja množica ljudi. Neverjetna energija in slovenske zastave so plavale v vetru z vseh koncev trga. Nato pa je zbrana množica v en glas zapela slovensko himno.

To je ljudska iniciativa! To je narod! Čas je, da se združimo in povemo, da je to en narod! Ne zanima nas, kje boste dobili denar za naše zahteve! Kje ste pa dobili 2,5 milijarde evrov za korupcijo, kje ste dobili 500 milijonov za dokapitalizacijo elektrarn, kje ste dobili denar za sodnike,” je zaklical Pavel Rupar ob tem, ko so zbrani izžvižgali predsednika Zdusa Janeza Sušnika. Opozoril je, da se upokojence načrtno in zakonsko sili v revščino, tudi zato, ker imajo apetite po njihovem premoženju. Pozivam vas, delajte zakone za lepše življenje, ne pa za lepo in hitro smrt,” je še pozval Rupar in množici vlil pogum, naj nikoli ne obupa. “Obljubim vam, da se bomo borili za vas in s tem tudi za mlade,” je obljubil. Rupar se je ob koncu vsem lepo zahvalil za udeležbo in podporo – tudi tistim, ki niso mogli priti: “Bog živi Slovenijo!

    

Med udeleženci proteste je bilo veliko takih, ki imajo nižje pokojnine kot je Golob obljubil samo dodatka sodnikom in tožilcem k njihovim plačam.

Omrežja so vse od začetka protesta polna zapisov, fotografij in video vsebin s shoda.

Uredništvo, J.V.