Foto: Matic Štojs Lomovšek

Vlada je na včerajšnji  dopisni seji sprejela mnenji, da predloga za začasno zadržanje nočne omejitve gibanja in za začasno zadržanje prepovedi prireditev in shodov nista utemeljena. Obe mnenji bo vlada poslala Ustavnemu sodišču RS, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

To so edini učinkoviti ukrepi

Vlada pojasnjuje, da so bili ukrepi delne omejitve gibanja ljudi, med njimi prepoved gibanja v nočnem času, sprejeti ob upoštevanju dognanj epidemiološke in infektološke stroke, usmerjeni pa so v prepoved in omejevanje socialnih stikov med prebivalstvom, vključno z omejevanjem nenadzorovanih oblik druženja v zasebnih prostorih, saj so ti ukrepi po mnenju zdravstvene stroke edino učinkovito sredstvo za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19. Hkrati so bili ti ukrepi v skladu z načelom sorazmernosti sprejeti kot skrajni ukrepi, ko z drugimi ukrepi po ZNB ni bilo mogoče preprečiti širjenja nalezljive bolezni COVID-19.

Sproščanje ukrepov bi obrnilo krivuljo

Pandemija v svetu se ponovno razrašča, število pozitivnih primerov se spet povečuje. EU je eno najbolj ogroženih območij, stanje v nekaterih državah je zelo slabo, povečuje se tudi število pozitivnih primerov v vseh sosednjih državah. Razloge za zaznano povečano število okužb v preteklih dneh je po mnenju strokovnjakov pripisati širjenju novih različic virusa. Dodatno (sočasno) sproščanje več ukrepov bi v tem trenutku lahko povzročilo obrat krivulje navzgor, kar pomeni, da bi bili ponovno primorani zaostriti ukrepe na drugih področjih. Na dan 18. 3. 2021 je bilo v Sloveniji 10.313 aktivnih primerov okužb, 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je znašala 486 (po priporočilih ECDC je nad 100 meja za uvrstitev na rdeči seznam, nad 500 pa na temno rdeči), ob tem je bilo hospitaliziranih 485 bolnikov s COVID-19, med temi jih je bilo 88 na intenzivni negi. Zaradi posledic bolezni COVID-19 je do tega dne ugasnilo 3961 življenj, so po seji vlade zapisali v izjavi za javnost. 

Enako utemeljitev je vlada zapisala tudi o prepovedi zbiranja ljudi.

Kot so še zapisali v izjavi za javnost vlada meni, da bi začasno zadržanje odlokov lahko povzročilo težko popravljive škodljive posledice za javno zdravje, saj bi državo lahko zajel tretji val okužb in povzročil zlom zdravstvenega sistema, to pa bi lahko posledično narekovalo potrebo po še hujših ukrepih na drugih področjih.

T. C.