Vir: Družbena omrežja

Skupna slika dr. Roberta Goloba in Falile Pašić Bašić, ki je zavita v hidžab, je v javnosti sprožila precej polemik. Mnogi so prepričani, da želi dr. Robert Golob z Gibanjem svoboda Slovenijo spremeniti v migrantski žep. 

Kdo je Falila Pašić Bašić?

Falila Pašić Bašić je predsednica Človekoljubnega dobrodelnega društva Up Jesenice. Gre za nevladno in neprofitno organizacijo, ki obsega izobraževalno, socialno-varstveno in humanitarno področje na lokalnem, državnem in mednarodnem področju. Društvo naj bi temeljilo na načelu promoviranja humanih medčloveških odnosov, človekovih vrednot ter spodbujanju prostovoljstva, predvsem na področju državljanskega aktivizma. Pa je res tako?

Društvo je sicer znano tudi po tem, da so v preteklosti že poteptali svobodo govora. “Evropa je krščanski kontinent” in “Stop islamizaciji Evrope” sta bila napisa, ki sta septembra 2015, ko je bil veliki migrantski val na vrhuncu, na tako imenovanem “protirasističnem shodu v podporo solidarnosti z begunci” tako zmotila nekatere udeležence in medije, da so dejanje označili za “islamofobno provokacijo”.

Med glavnimi je bila ravno Pašić Bišićeva, ki je intervenirala na dogodku, saj je Klemnu Zbačniku in še enemu udeležencu iztrgala transparent, pri tem pa sta bila deležna zmerljivk in napadov ostalih. Zaradi nje so štirje policisti posredovali in ju odstranili skupaj s transparenti. Pri tem je šlo za grob napad na svobodo govora in mnenj, saj sta “protiudeleženca” shoda svojo voljo izražala mirno in dostojanstveno. Zgolj s transparenti in to pred krščanskim objektom.

Društvo Up prejelo vrtoglavih 226.529,39 evra davkoplačevalskega denarja

Javno dostopni podatki aplikacije Erar kažejo, da je Človekoljubno dobrodelno društvo Up Jesenice od Urada vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov v štirih letih prejelo vrtoglavih 226.529,39 evra. Marsikdo je kritičen, da društvu namenimo toliko davkoplačevalskega denarja. Menijo, da predsednica društva ni ravno najbolj uspešen primer integracijo v družbo, saj vztraja pri nošenju burke. Medtem pa bi morala integracija iti v smer približevanja evropskim vrednotam, kjer ženske niso zakrite.

Golob je s plakatom, kjer je slikan skupaj s Failo Pašić Bišić sprožil mnogo polemik v javnosti. Državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič je ob tem prepričan, da s tem, ko se Golob pojavlja v družbi Pašićeve, to Sloveniji “prinaša islamizacijo in šeriatizacijo Slovenije ter masovni uvoz Arabcev”.

Mahnič je v odzivu za Kanal A, POP TV in Televizijo Slovenija (TVS) med drugim dejal, da moramo njegovo izjavo razumeti izključno v kontekstu zagotavljanju nacionalne varnosti, za katero je po svoji funkciji pristojen, in informiranja javnosti. “Že v prejšnjem mandatu, 2014-2018, smo na komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v povezavi z radikalnim islamom in povezavami s tujino, tudi islamsko republiko Iran, gospo Failo Pašić obravnavali,” je dejal za TVS. Kot je dodal, se kazenske ovadbe ali kakršnih koli drugih pravnih postopkov ne boji, saj se sklicuje na svobodo govora. Poudarja še, da s svojimi besedami ni želel nikogar prizadeti. Če se kdo počuti prizadetega, se mu opravičuje, je še dejal.

Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je v preteklosti že večkrat poudaril, da bi morala biti Slovenija pravična v prvi vrsti do svojih državljanov. Večina staršev si na minimalni plači ne zmore privoščiti dopusta. Po drugi strani pa gre ogromno sredstev za migrante, ki v Evropski uniji in tudi v Sloveniji živijo na račun socialnega turizma. Tisti, ki plačujejo davke, a ne zmorejo preživeti dostojno, pa se ob tem počutijo izigrane. Je to pravična država po Golobovo, piše Nova24TV.