V Sloveniji smo dosegli najvišjo zaposlenost v zgodovini. V mesecu oktobru 2021 pa smo zabeležili najmanj brezposelnih po letu 2008, je sporočila vlada.

Ukrepi vlade gredo v pravo smer

Na Zavodu za zaposlovanje RS je trenutno prijavljenih 65.676 iskalcev zaposlitve, kar je 978 manj kot konec meseca oktobra. Dosežena je bila tudi najvišja stopnja prostih delovnih mest doslej. 

Vir: Gov.si

Na Zavod za zaposlovanje RS se je v primerjavi z enakim lanskim obdobjem (devet mesecev) letos prijavilo za 30,4 odstotka manj brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas, 28,4 odstotka manj iskalcev prve zaposlitve ter 59,7 odstotka manj presežnih delavcev in stečajnikov.

V območnih službah Zavoda Novo mesto, Ljubljana in Kranj se je v primerjavi z mesecem prej brezposelnost zmanjšala, v OS Novo mesto za 0,7 odstotka, v OS Ljubljana za 0,3 odstotka in v OS Kranj za 0,1 odstotka.

Večje število prostih delovnih mest

V desetih mesecih letošnjega leta so delodajalci na Zavod RS za zaposlovanje sporočili 130.258 prostih delovnih mest, kar je 30,7 odstotka več kot lani v istem času.

Prevladujejo delodajalci iz predelovalnih dejavnosti, gradbeništva, zdravstva in socialnega varstva ter drugih raznovrstnih poslovnih dejavnost, oktobra sporočili 13.626 prostih delovnih mest, od tega 31,1 odstotka za nedoločen čas in 68,9 odstotka za določen čas. To je 36,8 odstotka več prostih delovnih mest kot oktobra lani.

U. C.