Slika je simbolična

Policisti in kriminalisti so zaključili šest mesecev trajajočo preiskavo zoper hudodelsko združbo, ki se je ukvarjala z ilegalnimi prevozi tujcev.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana so v sodelovanju z Upravo kriminalistične policije Generalne policijske uprave, Evropskim policijskim uradom (Europol) in s pomočjo enot drugih policijskih uprav v četrtek, 23. 6. 2022, zaključili šest mesecev trajajočo kriminalistično preiskavo, v okviru katere smo zbirali dokaze zoper hudodelsko združbo, ki se je ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj prepovedano prehajanje meja ali ozemlja države.

V preiskavi je bilo prijetih več osumljencev – zoper katere je bilo v nadaljevanju odrejeno pridržanje do 48 ur.

Kriminalisti izvedli štiri hišne preiskave

V zaključni akciji so kriminalisti na več naslovih na območju PU Ljubljana in PU Nova Gorica na podlagi sodnih odredb izvedli skupno 4 hišne preiskave in pri tem zasegli predmete, ki so bili uporabljeni, pridobljeni ali so nastali z izvršitvijo kaznivih dejanj. Zasegli so mobilne telefone, osebne avtomobile in denar, zaslužen z opravljanjem prevozov ilegalnih prebežnikov.

Osumljenci imeli hierarhično razdeljene vloge

Hudodelsko združbo je sestavljalo več osumljencev, ki so v njej imeli hierarhično razdeljene različne vloge. Vsak posameznik je imel tako posebej določeno vlogo pri izvrševanju kaznivih dejanj, in sicer:

Glavni osumljenec in organizator je bil 33-letni državljan Afganistana, ki je skrbel za pridobivanje državljanov tujih držav (ilegalnih prebežnikov iz Bližnjega vzhoda – Afganistana, Bangladeša in Indije) in organizacijo poti za vstop v Republiko Slovenijo, v ta namen pa je na območju Republike Slovenije okoli sebe zbral še vsaj tri pomagače, ki so zanj organizirali in opravljali prevoze tujcev z vozili po ozemlju RS v smeri proti ostalim Evropskim državam in v tujini prevzemali plačila za opravljene poti.

Z njim so pri organizaciji prevozov sodelovali še 32-letna ženska iz Ljubljane, kot prevoznika ali predhodnica pri varovanju prevozov pa še 79-letni moški z območja Ljubljane in 39-letni moški z območja Nove Gorice. 79-letnik je v tujini večkrat tudi prevzemal denar za opravljeno pot v imenu glavnega organizatorja.

Kriminalisti SKP PU Ljubljana so v času preiskave kaznivih dejanj tako zbrali dokaze za skupno 12 kaznivih dejanj zoper 4 osumljene osebe v okviru organizirane kriminalne združbe, še dva druga osumljenca pa sta bila ovadena za sodelovanje pri izvršitvi posameznih kaznivih dejanj.

V Slovenijo ilegalno pripeljali najmanj 27 tujcev

Ugotovljeno je bilo, da so na ta način v Slovenijo oziroma druge evropske države ilegalno prepeljali najmanj 27 tujcev, ki so za prevoze s Hrvaške v Italijo morali glavnemu organizatorju plačati med 1200 in 1500 EUR, za prevoz na primer iz Ljubljane ali Kopra v Italijo pa 200 EUR. Plačila za ilegalne prehode so se opravljala na različne načine, nekaj preko plačilnega sistema Western Union, nekaj pa po t.i. »Havala« sistemu, kjer plačila potekajo preko drugih oseb, ki jamčijo za izvedbo posla in je plačilo šele na koncu preko zaupne osebe izročeno organizatorjem.

Pridobljeno protipravno premoženjsko korist ocenjujemo na preko 30.000 EUR, večino tega denarja je dobil glavni organizator, drugi sostorilci pa so za posamezen prevoz dobili okoli 300 EUR.

Vsi štirje glavni osumljenci so bili pridržani in s kazensko ovadbo privedeni k preiskovalnemu sodniku, ki je za vse odredil pripor. Vsi osumljeni razen glavnega osumljenca so bili predhodno že obravnavani za različne vrste in oblike kaznivih dejanj. Za opisano kaznivo dejanje je v kazenskem zakoniku RS zagrožena kazen od 3 do 10 let.

T. C.