Foto: Facebook

Dogajanje na Kredarici kjer so protestniki pod vodstvom Teje Jarc (hči Srečka Jarca) ustrahovali slovenske politike je v slovenskem javnem prostoru še vedno osrednja tema.

Glede skrajno neprimernega napada na predsednika vlade Janeza Janše in ministra Aleša Hojsa v osrčju slovenskih gora so se razgovorili številni očividci. So pa nad neprimernim vedenjem protestnikov v gorah razočarani tudi markacisti, ki svoje delo opravljajo prostovoljno. Boštjan Gortnar je s svojo skupino prostovoljnih markacistov petkove protestnike srečal pri koči na Planiki. Na svojem Facebook profilu je navedel, da je skupino protestnikov videl, »da so lepili nalepke z njihovimi logotipi  tudi na planinske smerne table in drogove, ki so okoli koče. Ko sem se popoldan vračal proti Pokljuki, sem opazil, da je večino smernih tabel v tej smeri polepljenih. Nalepke so bile tudi preko napisov, kjer so podane osnovne informacije o planinski poti in njeni težavnosti.«

Poznavalci slovenskih gora opozarjajo, da se takšno početje po 25. členu zakona o planinskih poteh lahko kaznuje tudi denarno.

“Pozdravljeni
V četrtek in petek sem kot markacist vodil delovno akcijo popravila planinskih poti okoli Triglava. Na akciji nas je bilo prisotnih sedem markacistov prostovoljcev.
Ker so bili v petek na Triglavu prisotni tudi “petkovi protestni kolesarji” sem se z njimi “srečal” pri koči na Planiki in sem videl, da so lepili nalepke z njihovimi logotipi tudi na planinske smerne table in drogove, ki so okoli koče. Ko sem se popoldan vračal proti Pokljuki, sem opazil, da je večino smernih tabel v tej smeri polepljenih. Nalepke so bile tudi preko napisov, kjer so podane osnovne informacije o planinski poti in njeni težavnosti. V priponki so slike nekaterih teh tabel. Kjer sem lahko sem nalepke odstranil, nekaj jih je pa še potrebno, saj jih nisem dosegel. To delo verjetno čaka skrbnika planinske poti (planinsko društvo).
Smerne table so namenjene planincem, da jim podajo osnovno informacijo o poti in jih usmerjajo na planinsko pot. Nanje je prepovedano dajati kakršnekoli druge oznake, ali jih poškodovati, kar govori tudi 25. člen zakona o planinskih poteh in se lahko kaznuje tudi z denarno kaznijo. Dejanje protestnikov pa kaže tudi na nespoštovanje našega prostovoljnega dela urejanja planinskih poti. Ni mi prijetno, ko pomislim, kako smo nosili težke drogove in opremo na ramenih več ur daleč, da smo namestili vse te table, potem pa se nekdo tako vandalsko obnaša do njih. Table pa tudi niso zanemarljiv strošek in planinska društva jih v večini sami financirajo. Po teh planinskih poteh pa hodi tudi veliko tujcev in ne vem, kaj si mislijo, ko na tablah opazijo take nalepke,” je zapisal markacist inštruktor Gortnar. 

Foto: FB
Foto: FB

 

Preberite tudi: 

(Video) Očividec šokiran nad petkovim dogajanjem na Kredarici: To je povedal

U. C.