Ljubljanski župan Zoran Janković namerava skupaj s svojo listo in listo Gibanja Svoboda že na naslednji seji mestnega sveta sprejeti odlok, ki bo traktorjem brez dovoljenja prepovedal vstop v mestno središče.

Kdor odloka ne bo upošteval, ga čaka globa v višini 160 evrov. S tem bi praktično onemogočil proteste kmetov v Ljubljani, kakršen je bil nedavni.

Jankovićev odlok, vir: Reberšek twitter

Ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik vlade Robert Golob bosta, kot kažejo zadnji podatki, zatrla ustavno pravico državljank in državljanov do protestov. Tokrat želi župan Ljubljane kar po hitrem postopku v središču Ljubljane prepovedati traktorje, tovorna vozila (težja od 3,5 tone), delovne stroje in delovna vozila. Izjema bodo tisti s posebno dovolilnico. Vsi, ki bodo predlagana pravila kršili, jih čaka globai v višini 160 evrov.

Vsi se še spomnimo kmečkega punta v prestolnici, na katerem se je zbralo ogromno kmetov s traktorji v samem središču Ljubljane. S tem so opozorili nase in na težave, ki se pod sedanjo vlado le povečujejo.

Ali gre v pripravi novega odloka za skupno akcijo ljubljanskega župana in predsednika vlade? Janković in Golob imata dolgo skupno zgodovino v politiki, saj je Golob v politiko vstopil prav k Jankoviću v takratno Pozitivno Slovenijo. Prav tako pa svoje povezanosti ne skrivata niti zdaj, saj je bil Janković osrednji gost na konferenci Gibanja svoboda, prav tako pa sta podpisala dogovor o sodelovanju v Mestnem svetu.

Vest o odloku je včeraj v Državnem zboru obelodanil poslanec Nove Slovenije Aleksander Reberšek, ki je na svojem profilu tudi zapisal:

“Kot kaže se ljubljanski župan že pripravlja, da bo z odlokom onemogočil morebitne nove proteste kmetov. 29. maja naj bi na seji mestnega sveta po hitrem postopku sprejeli odlok, ki predvideva kazen 160€ za prihod s traktorjem v center mesta Ljubljane brez dovoljenja!”

Ob tem se seveda takoj ponudi tudi vprašanje, kje se začne in kje konča mestno središče? Pri tabli Ljubljana?

Uredništvo