Vir: Twitter

Po tem, ko se je leva politična opcija že od začetka epidemije na vso moč trudila nasprotovati ukrepom vlade za zajezitev novega koronavirusa, so na dan prišle ugotovitve NIJZ o deležu okužb v vrtcih, kjer maske niso bile obvezne in srednjih šolah, kjer so bile obvezne.

So soodgovorni pri širjenju virusa?

Stranka SD je pozivala k šoli brez mask celo s promocijo preko družbenih omrežij, glavni sindikalist Branimir Štrukelj pa je rušil ukrepe stroke, tako da je javno odvrgel masko z obraza. Ne glede na posledice, je njihov edini cilj rušiti vlado. V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture so celo zahtevali opravičilo predsednika vlade Janeza Janše, ki je preko Twitterja izrazil kritiko do Štrukljevega ščuvanja šolnikov.

Ugotovitve NIJZ

Na dan so prišle ugotovitve NIJZ kako se je virus prenašal v vrtcih in osnovnih šolah.

NIJZ je objavil podatke o deležu okužb med vrtci, osnovnimi šolami in srednjimi šolami. Kot kažejo podatki, delež okuženih med srednješolci, kjer je bila nošnja mask obvezna, v obdobju med 26. septembrom in 3. novembrom, nikoli ni presegal 0,5 odstotka. Strm porast okužb pa je bil zabeležen med otroci, ki so obiskovali vrtce in osnovnošolci, kjer maske niso bile obvezne – 2,8 in 3,5 odstotka na vrhuncu.

Vir: Nova24TV

Otroci, ki  veljajo za največje prenašalce covida-19, so tako virus prenašali na svoje starše, ti pa so širili okužbe naprej, vse do domov za ostarele. 

U. C.