Slovenijo preplavili rumeni baloni

Vir: Pixabay.com

Ob začetku šolskega leta je Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa pripravila vrsto preventivnih aktivnosti za varnost otrok na poti v šolo. V letošnjem letu bo nacionalna preventivna akcija Varnost otrok in začetek šole potekala od 26. avgusta do 8. septembra.

Foto: Agencija za varnost prometa

Agencija za varnost prometa je letos na prvi šolski dan pripravila prav posebno akcijo s sloganom #VarnoVŠolo. Med prvošolčke bo poleg rumenih rutic razdelila še 20.840 rumenih biorazgradljivih balonov, po enega za vsakega prvošolčka v Sloveniji.

Po občinah že od sredine avgusta potekajo pregledi šolskih poti. Otroci prvih razredov bodo prejeli knjižico Prvi koraki v svetu prometa. V knjižici so predstavljena  pravila, ki jih mora otrok poznati, da lahko kot pešec samostojno deluje v prometu. Namenjena pa je tudi  staršem, učiteljem in osebam, ki otroka spremljajo v šolo.

Občine in šole bodo otrokom, staršem in voznikom razdelile tudi letake Šolska pot. V bližini šol pa so na predlog AVP postavljeni tudi znaki Šolska pot, ki opozarjajo voznike na izpostavljeno mesto na šolski poti.

Vsako leto pa se v prvih šolskih dneh na šolah po Sloveniji izvaja tudi varovanje otrok na šolskih poteh, za katero poskrbijo prostovoljci. Varovanje se izvaja predvsem na mestih, kjer je varnost otrok na šolski poti lahko ogrožena.

Javna agencija RS za varnost prometa sodeluje z občinskimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in preko njih razširja gradiva in učne pripomočke ter sodeluje pri pripravi različnih prometno-preventivnih akcij, navajajo na AVP.

Agencija znova opozarja, da sami lahko največ storimo za varnost otrok. Voznike pozivajo k previdni in strpni vožnji, starše in skrbnike pa želijo spomniti, da so s svojim obnašanjem v prometu otroku vzor. Agencija  svetuje: »Bodite vedno zgled otrokom, vozite in se v prometu vselej obnašajte odgovorno. Stopimo skupaj in naredimo več za večjo varnost otrok na cesti. Opremite svojega otroka z rumenim biorazgradljivim balonom, saj bo tako še bolj viden. Prav tako z objavo rumenega balona, simbola večje varnosti otrok na cesti, na družbenih omrežjih pomagajte širiti sporočilo o rumenem balonu in ozaveščati o otrocih na cesti. Bodite pozorni in pripravljeni, ne le na prvi šolski dan, temveč prav vse dni v letu!«

D. S.