Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v oddaji 24ur zvečer 14. junija 2023 izjavil:  »Torej, v Angliji je zdravstveni sistem razpadel. Čakalne dobe so se podeseterile. Pacienti ne pridejo, pulijo si zobe sami.«

Vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke Jelka Godec je na ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z razmerami v angleškem zdravstvenem sistemu. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

V oddaji 24ur zvečer dne 14. junija 2023 ste med drugim izjavili: »Mi danes točno vemo in cela Evropa se čudi tistemu, kar se je zgodilo po covidu. Nihče ni leta 21 in na začetku 22 vedel, da se bo konec 22 in 23 dogajalo v celi Evropi to, kar se dogaja v celem zdravstvenem sistemu. Torej, v Angliji je zdravstveni sistem razpadel. Čakalne dobe so se podeseterile. Pacienti ne pridejo, pulijo si zobe sami.«

Glede na navedeno prosim za posredovanje naslednjih podatkov:

1. Statistiko čakalnih dob za Anglijo za zadnjih pet let.

2. Statistiko čakalnih dob za 10 držav članic Evropske unije za zadnjih pet let, v katerih so se čakalne dobe zaradi epidemije koronavirusa najbolj podaljšale.

Glede na navedeno me zanima:

1. Kakšno zdravstveno oskrbo in od koga danes prejemajo prebivalci Anglije, glede na to, da je zdravstveni sistem tam razpadel?

2. Dejstvo, da si morajo prebivalci neke evropske države v 21. stoletju sami puliti zobe, je nesprejemljivo. Ali imate kakšne informacije, s kakšnimi interventnimi ukrepi nameravajo tamkajšnje oblasti rešiti situacijo?

Spletno uredništvo
Vir: poslanska skupina SDS