Veliko je že bilo napisanega o gradnji kanalizacije kanala C0 in v teh dneh se je oglasila celo predsednica države, gradnja pa se še vedno nadaljuje in danes bodo kmetje in vsi, ki se borijo za čisto pitno vodo ponovno izvedli protest na lokaciji gradnje.

V oči pa bode še eno dejanje, ki se ga ne sme spregledati. Kmetija Čerin in njeni lastniki so lastniki zemljišč tudi ob spornem kanalu C0. Opazili so, da je nekdo na zemlji v njihovi lasti posekal drevesa. Ob tem so na družabnem omrežju zapisali:

Kraja dreves ob kanalu C0 na moji parceli 2 lepa hrasta in 15 manjših
Glavni gradbenik GRATEL “oni nič nevejo kdo je sekali” Štore pa sedaj oni vn dajejo
Sm na policiji delamo zapisnik

Ob zapisanem, kar lahko v izvirniku preberete zgoraj, je lastnik objavil tudi fotografije, ki dokazujejo, da je do sečnje prišlo. Lastniki so sporno dejanje prijavili tudi policiji.

Končno se je oglasila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar in na uradni strani predsednice so ob tem zapisali:

Povezovalni kanal C0: Vse pozivam, da se nemudoma sestanejo za skupno mizo. V času pogovorov naj se dela začasno ustavijo.

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je ob robu Konference Združenih narodov o vodi srečala s slovenskima dopisnicama in dopisnikoma iz Združenih držav Amerike. V pogovor z njimi je poudarila, da čista pitna voda ne sme in ne more biti orodje za politično obračunavanje, ampak dobrina, za katero si moramo prizadevati vsi. Predsednica Pirc Musar je ob robu konference o vodi predstavila svoje stališče o gradnji povezovalnega kanala C0.

 

Sporni odsek kanalizacije pa se še kar naprej gradi. Ali res ni v Sloveniji nikogar, ki bi stopil na prste ljubljanski oblasti in končno ustavil gradnjo, za katero ni niti okoljevarstvenega soglasja? Ali se res nihče ne upa soočiti z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in ustaviti to norijo in končno zaščititi eno najboljših vodnih zajetij?

Uredništvo, J.V.
Vir fotografij: FB kmetija Čerin