SDS kot poraženka volitev ali pravljica o kislem grozdju in sladki limoni

Vir: ftpo.eu

SDS je zmagala v vseh osmih volilnih enotah v Sloveniji. Dobila je več mandatov kot 2. in 3. uvrščeni skupaj. Vsak četrti volivec je volil SDS. In to kljub izrazito negativno usmerjeni volilni kampanji, v kateri so poleg večinskih medijev proti Janši in SDS nastopale tudi skoraj vse druge stranke.

Sedaj pa v medijih beremo, kako je SDS skoraj da poraženka volitev?!? Vse skupaj spominja na pravljico o kislem grozdju in sladki limoni. Leve stranke so namreč glede na pretekle volitve izgubile 10 mandatov, desne (SDS in NSi) pa so jih pridobile 6, pa še 4 mandate SNS, ki jih v danih razmerah laže priključimo desnici kot levici.

Če SDS s takim volilnim rezultatom ne bo uspela sestaviti vlade, bo to še en poraz za slovensko demokracijo. Stranka, ki zmaga v vseh volilnih enotah, je zagotovo dobila mandat volivcev za sestavo vlade. Le v izrojenem slovenskem političnem sistemu je to vprašljivo. Z nerazumljivim, od volivcev na referendumu zavrnjenim volilnim sistemom, z levimi strankami, ki apriori zavračajo sodelovanje z zmagovalko, in z »žlahtno desnico«, od katere je ostala le še ena stranka, ki ne uspe zbrati niti 10%…

Morda bo v tem primeru to budnica še za preostale Slovence in bo naslednjič že vsak drugi glas šel za pomladno desnico.

A. Ž.