V Ljubljani je danes potekal že četrti vseslovenski upokojenski shod z začetkom na Trgu republike, od koder se je glavnina odpravila do predsedniške palače in od tam pot nadaljevala do Vlade RS ter nazaj na trg pred parlament.

 

Od predsednice države so zahtevali umik svetovalke za upokojenska vprašanja Biserke Meden Marolt, kar je predvsem sprožil predlog zakona o evtanaziji. od predsednika vlade pa so pred vlado zahtevali višje pokojnine. Pavel Rupar je v svojem nagovoru izpostavil, da bodo s protesti nadaljevali in se povezali s kmeti, delavci ter drugimi.

Napovedal je tudi nove čase: Prihaja nov ples, ples poštenih, zavednih Slovencev!”

Pavel Rupar je zbranim na trgu povedal: “Predsednica države si je za svetovalko za upokojenska vprašanja izbrala Biserko Marolt Meden, ki se zavzema za evtanazijo. Takšno svetovalko bi si vzel Adolf Hitler v tretjem rajhu. Nacisti so pomagali duševno prizadetim in nato starejšim v prehitro smrt. Zahtevamo, da jo odslovite in se z njo ne pogovarjate v našem imenu. Želimo si osebe, ki bo pomagala upokojencem in bo spodbuda za dolgo življenje in ne prehitro smrt.” Rupar je tudi opozoril, da je potrebno sprejeti bolj pomembne zakone kot je zakon o evtanaziji.

Prav tako pa je nekaj besed namenil tudi predsedniku vlade dr. Robertu Golobu. “Kaj se dogaja, da se nič ne dogaja?!,” je vprašanje naslovil predsedniku vlade .

Upokojenci zahtevamo svoj denar nazaj! Streznite se in najdite denar, da nam ga vrnete! Očitno gre za načrtno uničenje naroda! Smo mar pred tihim genocidom? Čas je za UPOR! Če nas je danes tukaj 44 tisoč nas bo naslednjič še več! V tej bitki smo mi zmagovalci! Tudi s protesti bomo nadaljevali, povezali se bomo s kmeti, delavci… Želim vam, da naša življenja postanejo bolj brezskrbna. Prihaja nov ples, ples poštenih, zavednih Slovencev! Bog vas blagoslovi, Bog blagoslovi drago Slovenijo!”

Med njihovim pohodom do predsedniške in vladne palače ter nazaj na Trg republike je po ljubljanskih ulicah odmevalo: “Vlada dol! Hočemo penzije!”

Na Ruparjeve pozive se je že odzvala tudi predsednica države dr. Nataša Pirc Musar, ki je zapisala:

“To je moja Biserka in naj že kar na začetku povem, da ne gre nikamor. Odločno obsojam pozive k njeni »odstranitvi”. Gre za brutalno sovražne besede v režiji nekoga, ki ima s tovrstnim početjem sicer že dolgo zgodovino.” V daljšem zapisu pa dodala, da tudi sama podpira predlog zakona o evtanaziji.

Ob zaključku shoda nekaj pred 17 uro je Rupar vsem zaželel srečno pot domov.

Objavljamo še nekaj odzivov današnjega shoda na družabnih omrežjih.

 

Uredništvo, J.V.