V  preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 558 klicev, od tega 191 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega  se jih je 67 nanašalo na kriminaliteto, 41 na javni red in mir, ter 69 na prometno varnost.

 

Policisti  so  med  drugim na področju kriminalitete obravnavali 2 roparski tatvini, drzno tatvino in 24 tatvin, 4 vlome (v dveh primerih je ostalo pri poskusu) in 4 primere poškodovanja tuje stvari.

Obravnavali so 19 prometnih nesreč z materialno škodo in 4 nesreče z lahkimi telesnimi poškodbami. Petim večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli vozila.

Zaradi kršitev javnega reda in miru so intervenirali 13 krat na javnem kraju (ena oseba je bila  pridržana) in 5 krat v zasebnem prostoru (ena oseba je bila pridržana).

Policisti Policijske uprave Ljubljana so v zadnjih 24 urah obravnavali 1 nezakonit prehod državne meje.

Vlomi:
V centru Ljubljane je bilo vlomljeno v klet, od koder je bilo odtujeno kolo znamke Specialized. Škoda znaša okoli 800 evrov.
V  centru  Ljubljane  je  bilo vlomljeno v lokal, od koder je bila odtujena gotovina. Škoda znaša okoli 2000 evrov.

Roparski tatvini
Včeraj popoldan je za Bežigradom prišlo do dveh roparskih tatvin. V prvem primeru je storilec vstopil v trgovino, vzel nekaj artiklov in trgovino zapustil. Pri tem ga je opazil varnostnik, ki ga je pozval, da predmete vrne, vendar je storilec sedel v vozilo in ga poskušal  povoziti. Varnostnik, ki se je pravočasno umaknil, ni poškodovan. Opis: moški visok okoli 185 cm, močnejše postave, star med 35 do 40 let, ima temno brado in brke, nosi dioptrijska očala, na glavi je imel kapo s šiltom črne barve, oblečeno je imel belo jakno, temen pulover in temne hlače, obute temne športne  copate.

V drugem primeru je storilec prav tako odšel iz druge trgovine brez, da bi plačal artikle, ko ga je pa pred vhodom poskušal varnostnik  zadržati,  pa  se  mu je fizično uprl in nato s kraja pobegnil. Opis: moški star med 30 in 40 let, visok okoli 190 cm, imel je črno manjšo brado, nosil je temno kapo s šiltom rumene barve in svetlim emblemom, pri sebi je imel nahrbtnik srednje velikosti, obut je bil v sive športne copate, oblečen v jeans hlače in jakno črne  barve. Policisti v obeh primerih še zbirajo obvestila za izsleditev storilcev in bodo o okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Drzna tatvina
Včeraj okoli 10. ure je na Drenovem Griču prišlo do drzne tatvine. Ugotovljeno je bilo, da so do hiše prišli neznanci z osebnim vozilom srebrne barve in belim kombijem. Eden od storilcev je oškodovanca zamotil s pogovorom o izvedbi del na telekomunikacijskem omrežju, ter ju oba zvabil za hišo. V tem času so drugi storilci pregledali hišo in iz nje odtujili gotovino  in  nakit. Opis: moški močnejše postave, visok okoli 180 cm, kratkih temnih las, oblečen v temno jakno in sive hlače. Policisti še zbirajo obvestila za izsleditev storilcev in bodo o okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Policisti pogosto obravnavajo drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Ljudje, običajno gre za starejše občane, so še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki pridejo na njihove domove in jih ogovorijo.

Občanom policija svetuje, naj imajo svoje nenapovedane “obiskovalce” ves čas pod nadzorom in naj jih brez potrebe ne vabijo v stanovanjske prostore. V kolikor sami zapustijo prostor pa ga naj vedno zaklenejo. Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd., jim svetujejo, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb (njihova oblačila, govor, morebitne posebnosti) in na vozilo, s katerim so se te osebe pripeljale (znamko, barvo, tip in registrske številke vozila).

Sorodnikom in znancem starejših oseb svetujejo, da se o tej temi pogovorijo in jim predstavijo način delovanja storilcev in kako naj ravnajo v kolikor dobijo nenapovedan obisk neznancev.

Če kljub previdnostnim ukrepom vendarle postanejo žrtev kaznivega dejanja, priporočajo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. Prav tako naj pokličejo policijo, če zaznajo pojav neznanih oseb in vozil in se jim njihovo vedenje ali zadrževanje na določenem kraju zdi sumljivo (če neznanci na primer opazujejo objekt). Če želijo ostati anonimni, pa lahko pokličejo tudi na anonimno številko policije 080 1200.

Delovna nesreča
Včeraj okoli 14.30 je v podjetju v Logatcu prišlo do delovne nesreče, v kateri je bil huje poškodovan  delavec. Ugotovljeno je bilo, da je pri čiščenju stroja, ta potegnil v notranjost roko delavca in jo huje poškodoval. Drugi delavci v podjetju so delavcu pomagali rešiti roko iz stoja, nato pa je bil z reševalnim vozilom odpeljan v UKC Ljubljana. Po doslej znanih podatkih njegovo življenje ni ogroženo. Policisti še nadaljujejo z zbiranjem obvestil in preverjanjem okoliščin in bodo o vseh ugotovljenih okoliščinah obvestili pristojno državno tožilstvo.

Prometna varnost
Včeraj okoli 13.30 je na Ojstrem prišlo do prometne nesreče, kjer je voznik osebnega vozila zapeljal na nasprotno stran ceste, kjer je zapeljal na nasip in nato trčil v drevo. Vozilo je po trčenju obstalo na boku. Voznik in dve potnici v vozilu so se lažje poškodovali. Policisti so zoper voznika uvedli prekrškovni postopek.

Včeraj okoli 7.30 je v Želodniku prišlo do prometne nesreče, v kateri sta bila udeležena voznika osebnih vozil. Ugotovljeno je bilo, da je voznica osebnega vozila, ki je vozila iz smeri Prevoj proti Želodniku v križišču zavijala levo, pri tem pa izsilila prednost vozniku, ki je vozil naravnost. Voznik drugega vozila in njegova sopotnica sta se lažje poškodovala. Policisti so zoper povzročiteljico uvedli prekrškovni postopek.

Včeraj nekaj pred 11. uro je na Škofljici ulici v Ljubljani prišlo do trčenja dveh osebnih vozil, ki ga je povzročila voznica osebnega vozila, zaradi nepravilnega premika z vozilom. V počasi premikajoči se koloni je trčila v voznico, ki je vozila pred njo. V nesreči se je druga voznica lažje poškodovala. Zoper kršiteljico sledi prekrškovni postopek.

Uredništvo