Foto: Posnetek zaslona

Ko so pred kratkim na družbenih omrežjih zaokrožile fotografije s snemanja “boksarskega obračuna” v državnem zboru – pomerila sta se poslanec GS Dejan Zavec in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, so požele mnogo burnih reakcij, ki so bile večinoma negativne.

“Po doslej videnem celo mislim, da ta funkcija ni zanjo. Ne govorim o strokovnih kompetencah. Ona si želi ploskanja, laskanja, potrditve, položaj predsednice državnega zbora pa tega ne omogoča na tak način. Njej bi bolj ustrezal položaj npr. predsednice države,” je o predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič povedal politični analitik in strokovnjak za komunikacijo Edvard Kadič

“Njene ekscesne reakcije me asociirajo na nekatere moje pacientke oziroma klientke, ki pridejo k meni po drugo mnenje oz. na konzultacije, ko jih na psihiatriji diagnosticirajo z neko nedefinirano osebnostno motnjo ali morda celo z bipolarno motnjo,” je obnašanje predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič za naš medij komentiral strokovnjak psihoanalitik Roman Vodeb, ki meni, da imajo simptomi v resnici zelo konsistentno simbolno strukturo in so še kako sporočilni. O predsednici DZ pa je govoril tudi Edvard Kadič, in sicer za portal Družina.si.

“Urška Klakočar Zupančič je drugačna od svojih predhodnikov po tem, da predsedovanja državnemu zboru ne razume zgolj kot uradniške funkcije z nekoliko bolj zadržano pojavo predsednice, temveč si želi več medijske pozornosti. Po doslej videnem celo mislim, da ta funkcija ni zanjo. Ne govorim o strokovnih kompetencah. Ona si želi ploskanja, laskanja, potrditve, položaj predsednice državnega zbora pa tega ne omogoča na tak način. Njej bi bolj ustrezal položaj na primer predsednice države,” je ocenil urednik medija Portal24.si, ki pravi, da je sam nekoliko konservativnejši pri ocenjevanju obnašanja nosilcev javnih funkcij.

Po Kadičevih besedah so nekateri poslanci in poslanke že v preteklosti pokazali, da jim je ugled državnega zbora precej oddaljen pojem. “Od potiskanih in premajhnih majic, do prostaškega izražanja in različnih, tudi fizičnih izpadov,” je naštel nekaj primerov in dodal, da poslancem razne ekscese lažje pogledamo čez prste kot predsedniku oziroma predsednici DZ – to je namreč funkcija, ki je po hierarhiji države ena od velikih štirih.

Kaj pove obnašanje predsednice državnega zbora o Urški Klakočar Zupančič kot osebi? “Predvsem, da si neizmerno želi pozornosti in potrditve, da ji tega očitno precej manjka v življenju,” je prepričan Kadič, ki meni, da najboljše šele sledi – ceno pa bo prej ko slej plačal Robert Golob, saj jo je pravzaprav on postavil na ta položaj.

Preberite tudi

Psiholog Kristijan Musek Lešnik: Sram bi bilo lahko tiste, ki so Klakočarjevo postavili na čelo parlamenta