Pri sosedih v zapor. Pri nas dobijo odškodnino.

Foto: Pomurec.com
V čem je razlika med slovenskim in hrvaškim pravosodjem? Hrvati nekdanje pripadnike agresorske juigoslovanske armade, ki so obtoženi vojnih zločinov, obsodi in dejansko spravi za zapahe, kamor sodijo. V Sloveniji se kaj takega ne more zgoditi. Še več, nekdanje pripadnike iste agresorske armade so slovenska sodišča vse po vrsti oprostila.
Pri sosedih Hrvatih to ne gre kar tako. Na 20 let zaporne kazni je bil v ponedeljek, 19. februarja 2018, obsojen državljan Srbije in nekdanji vodnik 1. razreda, Zoran Tomić. Spoznan je bil za uboj treh hrvaških policistov in poizkusa uboja še štirih, prav tako hrvaških policistov.
Če se vrnemo v Slovenijo. Gotovo ste že slišali za polkovnika Berislava Popova. To je tisti polkovnik agresorske jugosoldateske, ki je streljal na civiliste, civilne in tudi verske objekte v Gornji Radgoni med osamosvojitveno vojno. Dva civilista sta umrla, nastala je tudi ogromna materialna škoda. Vojaki JA so ob tem uprizorili pravi roparski pohod skozi Gornjo Radgono. Naj spomnim, da je bil polkovnik Popov sprva obsojen za vojne zločine, vendar je kasneje višje sodišče sodbo razveljavilo, prvostopenjsko sodišče pa ga celo oprostilo zločinov, ker da “da ravnanje enote Popova ni bilo v nasprotju s pravili mednarodnega in vojnega prava”. Da bo mera polna, so Popovu, po zunajsodni poravnavi, izplačali odškodnino v višini 3.108 evrov. Streljanje na civiliste, uničevanje objektov, ropanje ipd. v Sloveniji torej ni zločin, na Hrvaškem pa je. Zdaj veste, v čem je razlika.
S. P.