Premier Janez Janša: Prioriteta je varnost in zdravje ljudi

Včeraj je potekala izredna videokonferenca Evropskega sveta, voditeljev vlad in držav članic EU, na kateri je sodeloval tudi predsednik vlade Janez Janša in sicer na temo pandemije korona virusa.

 

Premier Janez Janša je opozoril tudi, da moramo pri spopadu s korona virusom vedno imeti pred očmi najprej varnost in zdravje ljudi. “Seveda so izjemno pomembni tudi ukrepi za gospodarstvo, nenazadnje gre dolgoročno tu za drugo plat istega kovanca, toda za nas vse je takojšnja prioriteta varnost in zdravje ljudi”. Predlagal je, da EU nemudoma oblikuje zalogo kritične medicinske in zaščitne opreme ter zdravil, s katero lahko takoj pomagamo katerikoli državi članici, ki bi se lahko zelo kmalu znašla v podobni situaciji kot Italija pred tedni.

Videokonferenco je sklical predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je poudaril, da je ključno upočasniti in zajeziti širjenje virusa, zagotoviti dovolj zdravstvene in zaščitne opreme, spodbuditi raziskave za razvoj cepiva in omejiti gospodarsko škodo.

V teku je več postopkov javnega naročanja za pridobitev kritične medicinske in zaščitne opreme, je voditelje obvestila Evropska komisija. Slovenija sodeluje pri vseh. V teku je tudi sprostitev znatnih sredstev za raziskovalne institucije in podjetja, ki so v konici naporov za čimprejšnjo izdelavo cepiva.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je podprla predlog o centralnem evropskem nakupu in distribuiranju interventne količine nujne medicinske in zaščitne opreme ter zdravil in zagotovila, da bo Evropska komisija do konca tedna pripravila ustrezen pravni okvir za to pobudo.

Foto: Wikipedia
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

V zvezi z ekonomskimi posledicami epidemije korona virusa so voditelji držav članic med možnimi prihodnjimi ukrepi preučevali tudi morebitno uvedbo evropske “korona” obveznice za financiranje nujnih ukrepov ter odpravo posledic epidemije.

U. C.