Foto: Instagram

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je znan tudi po tem, da svoje sledilce na Instagramu redno obvešča tudi o svojih vsakodnevnih aktivnostih. Tokrat pa je s svojimi sledilci delil nič kaj dobro novico.

»Med kolesarjenjem po Istri je Aleš opazil ‘flek’ na moji desni nogi in me vprašal, ali ni to morda posledica pika klopa in sum na borelijo. Ker je toliko težil, sem mu pokazal’ fotko’ iz 12. julija, ko sem v fitnesu to sam prvič opazil. Potem pa sem na vse skupaj pozabil. No, ko sem se včeraj vrnil v Ljubljano zaradi službenih zadev in po Luka in Tiso, sem obiskal zdravnika, ki mi je malček navil ušesa in dal zdravila,« je zapisal.

Kaj je borelioza?

Lymska borelioza (tudi limska ali lajmska borelioza, pogovorno borelija) je bolezen, ki je posledica okužbe z bakterijami Borrelia burgdorferi, ki jo prenašajo klopi. Bolezen prizadene kožo, živčevje, srce, sklepe in oči. Število primerov se v Evropi močno povečuje.

Slovenija je za to bolezen endemična, kar pomeni, da je bolezen stalno prisotna in značilna za to področje. V naših krajih je bolezen skoraj izključno povezana s pikom klopa Ixodes ricinus, ki se okuži pri sesanju krvi malih gozdnih glodavcev in srn. Bolniki se pika klopa pogosto ne spomnijo ali ga ne opazijo.

V letu 2021 je bilo prijavljenih 7.500 primerov borelioze, kar je največ v zadnjem desetletju, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Bolezen se pojavlja od maja do oktobra, ko so klopi v naravi najbolj aktivni.

Preberite tudi:

(Foto) Ste videli kaj je tokrat objavil Pahor?

T. C.