Foto: Pixabay

Hrvati so minuli konec tedna zabeležili skupno kar 190 okužb z novim koronavirusom, kar je največji porast okužb vse od začetka epidemije. Z današnjim dnem naši južni sosedje uvajajo nove, strožje ukrepe.

Novi, strožji ukrepi

Hrvaška je zaradi povečanega števila obolelih za covid-19 poostrila varnostne ukrepe. Od danes naprej je v vseh zaprtih prostorih obvezno nošenje mask. Maske so prav tako obvezne v javnem prevozu in tem kjer se v zaprtih prostorih giblje večje število ljudi.

Po novem je dovoljeno zbiranje do 100 oseb, kar bo nadzorovala policija in civilna zaščita.

Strožji ukrepi tudi na meji

Poostreni ukrepi veljajo za državljane tretjih držav, ki niso članice EU. Za vstop v Hrvaško morajo predložiti negativni test na koronavirus, le ta pa ne sme biti starejši od dveh dni oz. obvezna 14-dnevna karantena.

Hrvaški mediji poročajo o pritožbah srbskih državljanov, ki za spremenjene ukrepe režima na meji niso vedeli in so se morali kljub rezervaciji prenočišča na Hrvaškem vrniti domov.

Hrvaška ne računa na popolno zaprtje države

Hrvati zaenkrat ne računajo na polno zaprtje države, kot so to storili marca. S tem se strinja tudi Markotić, ki poudarja, da je odgovornost na ljudeh, ki se morajo držati predpisanih ukrepov.

U. C.