Potrjen 3 milijarde evrov vreden predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije koronavirusa

Po dveh dneh zasedanj, je Vlada RS sprejela obširen Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), ki predvideva številne ukrepe za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa. Paket so ovrednotili na 3 milijarde evrov.

“Specifični cilji predlaganih ukrepov so ohranjanje delovnih mest in delovanja podjetij, izboljšanje socialnega položaja ljudi, še posebej najbolj ogroženih zaradi virusa, izredna pomoč samozaposlenim, izboljšanje likvidnosti podjetij, pomoč znanstveno raziskovalnim projektom za boj z epidemijo, znižanje sejnin in funkcionarskih plač na državni ravni, oprostitev plačila storitev distribucije in pomoč kmetijstvu,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Na današnji popoldanski novinarski konferenci bodo predsednik vlade Janez Janša, podpredsednica vlade in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in podpredsednik vlade in minister za obrambo Matej Tonin podrobneje predstavil sprejete ukrepe.

Janez Janša se je na Twitterju zahvalil koalicijskim partnerjem ter članom strokovne svetovalne skupine, ki je pomagala pri pripravi predloga zakona.

Minister za obrambo Matej Tonin pa je po koncu seje vlade dobro novico pozdravil s tvitom “Prihaja pomoč za vse,”.

Predlog vlade je bil, da se zakonsko besedilo obravnava po nujnem postopku, da bi se zmanjšali negativni učinki epidemije za državljane in gospodarstvo za čas do uveljavitve zakona do 31. maja.
V sporočilu za javnost je zapisano tudi “Vsi v predlogu zakona predvideni ukrepi so nujni, saj je treba nemudoma zagotoviti sredstva za izvajanje ukrepov pri zajezitvi, obvladovanju in preprečevanju širjenja epidemije,”. 

Po zadnjih podatkih je bilo v Slovenji do petka, 27.03.2020, potrjeno okuženih 684 oseb, 90 oseb je bilo hospitaliziranih, od tega 25 na intenzivni negi. Število smrtnih žrtev ostaja devet.

D. C.