Ministrstvo za kulturo se je odločilo, da poda prijavo Državnemu tožilstvu in da se vloži na Upravno sodišče tožba za prepoved delovanja Društva za promocijo tradicionalnih vrednot. Ob tem je ministrica Vrečko povedala, da gre pri tem za skrajni, vendar nujen ukrep, če želimo zaustaviti porast nestrpnosti in sovraštva v družbi.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na ministrico za kulturo dr. Asto Vrečko naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s podajo prijave Državnemu tožilstvu za prepoved delovanja Društva za promocijo tradicionalnih vrednot.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

V začetku prejšnjega tedna (10. 7.) ste javnosti sporočili, da ste se na Ministrstvu za kulturo odločili, da podate prijavo Državnemu tožilstvu, da v skladu z 41. členom Zakona o društvih, poda na Upravno sodišče tožbo za prepoved delovanja Društva za promocijo tradicionalnih vrednot.

Glavni razlog ste našli v nedavni paradi ponosa, kjer naj bi neznani storilci napadli udeležence javne manifestacije v podporo LGBTQ+ skupnosti. »Ob tem so se z nasiljem na socialnih omrežjih celo hvalili. Takšne stopnje sovraštva in nasilja ob Paradi ponosa udeleženci že dolga leta niso opazili. To je samo eden od mnogih pokazateljev, da se sovraštvo do različno spolno usmerjenih, tujcev in kakorkoli drugače mislečih krepi,« ste zapisali in dodali, da »v spodbujanju nasilja in celo hvaljenju z njim zagotovo izstopajo člani tako imenovanih Rumenih jopičev, ki se skrivajo za Društvom za promocijo tradicionalnih vrednot. Člani Društva za promocijo tradicionalnih vrednot so tudi ustanovitelji Nacionalne tiskovne agencije, ki prav tako spodbuja nestrpnost in sovraštvo v družbi, poleg tega pa javno zbira finančna sredstva za Rumene jopiče. Več kot očitno so v društvu, neformalni skupini Rumeni jopiči in v Nacionalni tiskovni agenciji med seboj povezani posamezniki, ki delujejo za skupni cilj – ustvariti družbo, ki bo izključevala drugačne, vse, ki ne ustrezajo njihovi predstavi tradicionalne slovenske družbe.«

Zakon o društvih sicer določa, da ni dovoljeno ustanoviti društva, katerega namen, cilji ali dejavnost merijo na nasilno spremembo ustavne ureditve, na izvrševanje kaznivih dejanj ali spodbujajo k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti, razpihovanju narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti oziroma spodbujajo k nasilju ali vojni. Ob tem dejanju ste še povedali, da gre pri tem za skrajni, vendar nujen ukrep, če želimo zaustaviti porast nestrpnosti in sovraštva v družbi in da bomo le tako ohranili odprto, enakopravno, svobodno in vključujočo družbo, v kateri se posameznice in posamezniki ne bodo bali hoditi po ulici.

Glede na vse navedeno me zanima:

1. Se vam ne zdi, da imate pri ocenjevanju delovanja društev dvojna merila? Ste že oz. boste podali tožbo za prepoved delovanja iniciative Glas ljudstva, ki javno poziva k smrti?

2. Ali boste tudi podali zahtevo, da se iz vseh dogodkov odstrani rdečo zvezdo, kot simbol totalitarizma, ki je za seboj pustil več kot 700 grobišč po Sloveniji in pod katero je agresorska JLA napadla Slovenijo?

3. Kako ste ravnali v primeru, ko je predsednik ZZB NOB Savsko naselje objavil seznam »največjih janšistov in kolaborantov janšizma v kulturi« https://demokracija.si/fokus/predsednik-zzb-nob-savsko-naselje-stariha-objavil-seznam-ljudi-za-odstrel/

4. Kljub temu, da bi morala biti Parada ponosa prostor za izražanje različnih mnenj, so se člani Slovenske demokratske mladine soočili z agresijo in nestrpnostjo s strani udeležencev parade, samo zato, ker so na miren, nekonflikten način, v skladu z 39. členom Ustave RS, ki zagotavlja svobodo izražanja, s transparentom ob cesti izrazili svoje mnenje. Kako ste ukrepali v tem konkretnem primeru? Če niste, zakaj niste?

 

Uredništvo