Poslanec Žan Mahnič je na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Luko Mesca naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s testiranjem na prepovedane droge.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani gospod minister,

v javnosti izredno odmeva afera o spolnih zlorabah, povezanih z novomeškim kulturnikom in zastopnikom Društva za sodobno kulturo Fotopub. Afera je poleg domnevnih zlorab, povezanih tudi z uporabo nelegalnih drog, razkrila tudi številne pomanjkljivosti v sistemu financiranja kulturnih projektov, v zvezi s čemer smo v PS SDS že zahtevali sklic nujne seje odbora za kulturo.

Iz pričevanj žrtev in tistih, ki so za obsojanja vredno in nesprejemljivo početje vedeli, smo lahko izvedeli, da je kulturna in politična elita slovenske levice vedela za dogajanje, tako v povezavi s spornimi zabavami kot z zlorabami državnih sredstev za kulturo. Vendar ni bil sprožen noben postopek pred preiskovalnimi organi niti o tem niso javno spregovorili, dokler se ni na profilu z imenom Proti nasilju Dušana Smodeja nabrala kopica anonimnih pričevanj o domnevnih kaznivih dejanjih kulturnika in zastopnika društva za sodobno umetnost. V medijih lahko preberemo, da je možen razlog za molk v tem, da so glavni akterji te afere ravno tej (politični in kulturni) eliti dostavljali prepovedane droge. Piše pa tudi o tem, da se je po vsej verjetnosti kdo od njih tudi udeleževal spornih zabav, kjer je prihajalo do spolnih zlorab.

S posameznimi akterji tega zavržnega in ostudnega ravnanja z ženskami (po navedbah naj bi bile nekatere med njimi celo mladoletne) naj bi bili po poročanju medijev povezani tudi vplivni posamezniki iz stranke Levica, kar je razvidno tudi iz nekaterih objavljenih fotografij v medijih.

Glede na navedeno, predvsem pa zaradi vašega pogostega neobičajnega in nervoznega obnašanja ter izjav, na vas naslavljam pobudo, da opravite test na prepovedane droge in rezultat javno objavite. Tako boste ovrgli vsakršen dvom v vaše trditve, da so očitki o domnevnem uživanju prepovedanih substanc politične narave in boste nenazadnje tudi dali odgovore, ki jih slovenska javnost od vas kot odgovornega politika upravičeno pričakuje.

Preberite tudi: 

Poslanka stranke SDS na dom prejela pismo, ob katerem ti zaledeni kri

U. C.