V preteklih 48 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 298 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od  navedenih so policisti s področja kriminalitete obravnavali 74 dogodkov, s področja javnega reda in miru 105 dogodkov in s področja prometne varnosti 96 dogodkov.

 

Policisti so med drugim s področja kriminalitete obravnavali roparsko tatvino, 17 tatvin, 7 vlomov (v treh primerih je ostalo pri poskusu) in 5 primerov poškodovanja tuje stvari. Prav tako so posredovali v dveh primerih nasilja v družini, kjer so kršitelju izrekli ukrep prepovedi približevanja.

S področja prometne varnosti so obravnavali 26 prometnih nesreč z materialno škodo in 3 nesreče z lahkimi telesnimi poškodbami. Večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli 6 vozil.

S področja kršitev javnega reda in miru so policisti intervenirali 15 krat na javnem kraju (2 osebi sta bili pridržani) in 31 krat v zasebnem prostoru.

Kriminaliteta

Na območju Bežirada je neznani storilec vlomil v dve kleti in iz prve odtujil cestno kolo Focus, električni skiro Xiaomi in pohodniško opremo iz druge kleti pa je odtujil moško kolo Nakamura, kolo Douglas vemus 6, ter platišča za cestno kolo znamke Maverick. Lastnika je oškodoval za skupno okoli 4.000 evrov.

Na Viču je neznani storilec vlomil v klet in odtujil ročno orodje. Lastnika je oškodoval za okoli 1.000 evrov. V centru Ljubljane so neznanci vlomili v trgovino in odtujili cigarete. Po prvi oceni je nastalo za okoli 7.000 evrov škode. V Mostah je bilo vlomljeno v gradbeni kontejner od koder so odtujili »žabo« za beton, udarno kladivo ter motorno žago za beton. Povzročili so za okoli 5.000 evrov škode.

Roparska tatvina

V petek, okoli 7. ure smo bili obveščeni o roparski tatvini v eni izmed prodajaln na Poljanski cesti v Ljubljani. Po do sedaj zbranih obvestilih sta dva, do sedaj neznana storilca, vstopila v prodajalno. Zagrozila sta prodajalcu  in od njega zahtevala denar, nato pa odtujila nekaj tisoč evrov gotovine. Po dejanju sta peš pobegnila v smeri stare Ljubljane. Nobena oseba v dogodku ni bila poškodovana. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil. Opis neznancev: Moška, srednjih let, visoka en okoli 160 in drug okoli 170 cm, oba kratkih temnih las, oba z zaščitno masko na obrazu in oba oblečena v črna oblačila.

Kaznivo dejanje poškodovanja ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena Policisti so bili včeraj dopoldan obveščeni, da je do sedaj neznani storilec, preko noči na fasado sakralnega objekta na Rožniku nalepil en manjši in en večji plakat. Po prvih podatkih je pri tem nastalo za okoli 2.000 evrov škode. Policisti so opravili ogled in nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja poškodovanja ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote. O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo.

Požar

V petek, okoli 23. ure so bili policisti obveščeni o požaru na balkonu stanovanja v Preserju pri Radomljah. Po do sedaj znanih podatkih so zagorele sveče, ki so bile na balkon odložene skupaj s smetmi, ki so se vnele, požar pa se je razširil na cvetlične lonce na balkonu. Nastalo je za okoli 100 evrov škode, v dogodku pa ni bil nihče poškodovan. Policisti nadaljujejo z zbiranjem zaradi suma kaznivega dejanja Povzročitev splošne nevarnosti.

Prometna varnost

V petek, okoli 15. ure se je na Zaloški cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri so bili udeleženi vozniki treh osebnih vozil. Do prometne nesreče je prišlo, ker je voznica zaradi prekratke razdalje trčila v vozilo pred seboj, slednjega pa je odbilo še v vozilo pred njim. Pri tem se je lažje poškodovala potnica v tretje udeleženem vozilu. Policisti so povzročiteljici izdali plačilni nalog.

V petek, okoli 17.30 se je na Litijski cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in pešec. Do prometne nesreče je prišlo, ker je voznik nedovoljeno prehiteval avtobus in trčil v roko pešca, ki je hodil ob levem robu ceste. Pri tem se je pešec lažje telesno poškodoval. Policisti so povzročitelju izdali plačilni nalog.

Vožnja pod vplivom alkohola

V soboto, okoli 18.30 so medvoški policisti v Zbiljah ustavili voznika, pri katerem je preizkus alkoholiziranosti pokazal 0.80 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Prav tako je pred tem povzročil manjšo prometno nesrečo, ko je z vozilom trčil v ograjo ene izmed hiš, v postopku pa se je nedostojno vedel do policistov. Voznik je bil pridržan, zoper njega pa bo zaradi vožnje pod vplivom alkohola podan obdolžilni predlog na sodišče, za ostale kršitve pa bodo policisti izdali plačilni nalog.

U. C.