Policija opozarja: V gorah ne pozabite na varnost

pdrustvo-nazarje.si

V minulih dneh so bili na Policijski upravi Ljubljana obveščeni o dveh nesrečah v gorah: o planincu, ki je padel v globino in se poškodoval, ter o planinki, ki si je zva nogo.

Upoštevajoč ugodno vremensko napoved tekom tedna in posledično pričakovan povečan obisk gora v ljubljanski policijski upravi opozarjajo na ustrezno previdnost:

“Planinci in pohodniki naj dobro načrtujejo pot, oprema naj bo prilagojena turi, uporablja naj se označene in varne poti, tura naj bo prilagojena zmožnostim posameznika, v primeru skupine pa se je treba prilagoditi najšibkejšemu udeležencu. Hodi in pleza naj se vsaj v dvoje, posebno pozoren pa je treba biti pri prečenju melišč, grap, na grebenih ipd. terenih. Ponekod je na poteh lahko tudi odpadlo listje, kar povečuje možnost zdrsov, ki poleg padcev predstavlja enega od najpogostejših vzrokov za nesreče. Tudi svetli del dneva je že bistveno krajši, kar vpliva na dolžino pohodov. Skratka, pri gibanju v gorah naj veljajo osnovna pravila gorništva, varnost pa naj bo na prvem mestu.”

S. L.