Policija opozarja! Na delu tatovi, ki vas pod pretvezo spravijo iz hiše

Vir: www.policija.si

Včeraj, okoli 12. ure smo bili obveščeni, da so na območju Šiške štirje neznani storilci, ki so se predstavili kot delavci elektro podjetja, oškodovanko zamotili s pogovorom in jo odpeljali za hišo, med tem časom pa sta dva izmed njih vstopila v hišo, jo pregledala in odtujila gotovino. Z dejanjem sta povzročila za okoli 200 evrov škode. Istovrstno kaznivo dejanje je bilo le pol ure pred tem storjeno na območju Medvod, kjer so prav tako štirje neznani storilci zamotili oškodovanko in ji iz hiše odtujili nadzorno kamero. Policisti v obeh primerih še nadaljujejo z zbiranjem obvestil za izsleditev neznanih storilcev in bodo o vseh znanih okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Opis: v obeh primerih gre za štiri moške, stare med 30 in 40 let, ki so se s kraja odpeljali s svetlejšim osebnim vozilom (sivo zelene ali modre barve).

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni.
Kljub temu, da se je o omenjenih dogodkih že večkrat poročalo tudi v medijih, policija še vedno opaža, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Policija občanom tako svetuje, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in registrsko številko vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja naj nemudoma obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo.

D. S.