Bil je (so)nosilec preteklega režima in (so)kriv za vohunjenje, preganjanje in trpljenje številnih Slovencev, ki niso soglašali s komunističnim totalitarizmom. Njihova življenja mu niso veliko pomenila. Še deset let po demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije je s pestmi tolkel po mizi in kričal: »Janšo je treba ubiti, ubiti, ubiti!«

Danes je Slovenijo razburil pogreb Janeza Zemljariča, ki so ga na podlagi odločitve vlade, ki jo vodi Robert Golob, pokopali z vojaškimi častmi.

Na to odločitev vlade se vrstijo številni protesti. Med drugim je Zbor za republiko, katerega predsednik je France Cukjati svoje protestno začel z besedami: “Pokojni Janez Zemljarič je bil v prejšnjem komunističnem režimu na visokih političnih položajih, med drugim tudi minister za notranje zadeve in celo šef Udbe (SDV), na katerih je izkazoval tudi izrazito nedemokratičen odnos do nasprotnikov totalitarizma.”

Njihovo pismo, ki smo ga prejeli danes, objavljamo v celoti.

Pokojni Janez Zemljarič je bil v prejšnjem komunističnem režimu na visokih političnih položajih, med drugim tudi minister za notranje zadeve in celo šef Udbe (SDV), na katerih je izkazoval tudi izrazito nedemokratičen odnos do nasprotnikov totalitarizma. Bil je (so)nosilec preteklega režima in (so)kriv za vohunjenje, preganjanje in trpljenje številnih Slovencev, ki niso soglašali s komunističnim totalitarizmom. Njihova življenja mu niso veliko pomenila. Še deset let po demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije je s pestmi tolkel po mizi in kričal: »Janšo je treba ubiti, ubiti, ubiti!«

Vlada, ki pogrebu take osebe dodeljuje vojaške časti, izkazuje svojo privrženost  nekdanjemu totalitarnemu režimu in ponižujoče ignorantski odnos do vseh, ki so v totalitarnem režimu trpeli ali bili celo ob življenje. Vse torej kaže, da se sedanja slovenska vlada ne čuti kot vlada vseh Slovencev.

Na odločitev vlade so se odzvali v največji opozicijski stranki SDS, ki so med drugim zapisali, da je ta odločitev Vlade RS v temeljnem nasprotju z duhom slovenske ustave, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, človekovih pravic ter vladavini prava. Nekdanja tajna politična policija, uradno imenovana Služba državne varnosti in v ljudskem žargonu Udba, je bila institucionalizirano nasprotje temeljnih ustavnih vrednot današnje samostojne Republike Slovenije.

“Sklep Golobove vlade v jedru krši temeljne pravice do človekovega dostojanstva in predstavlja posmeh trpljenju številnih žrtev zločinskega delovanja Udbe.”

Tako slovensko Ustavno sodišče kot tudi Vrhovno sodišče RS sta v različnih odločbah delovanje Udbe formalno prepoznala kot zločinsko.

Protestno izjavo zoper grob napad Vlade RS na pravico človeka do dostojanstva pa so napisali in nam posredovali tudi v Obstaja na tisoče pričevanj o drastičnem kršenju človekovih pravic in vladavine prava s strani slovenske Udbe. Iz časov, ko ji je načeloval Janez Zemljarič, pa so na voljo tudi dokazi o njeni mednarodni teroristični dejavnosti., katerega predsednik je mag. Andrej Aplenc. Zapisali so:

Društvo političnih zapornikov in drugih žrtev komunističnega nasilja najostreje protestira zoper sklep Vlade Republike Slovenije, da se nekdanjega šefa Službe državne varnosti (Udbe) Janeza Zemljariča pokoplje z vojaškimi častmi.

Ta odločitev Vlade RS je v temeljnem nasprotju z vsemi ustavnimi vrednotami Republike Slovenije. V jedru krši naše pravice do človekovega dostojanstva in predstavlja posmeh trpljenju številnih žrtev zločinskega delovanja Udbe.

Obstaja na tisoče pričevanj o drastičnem kršenju človekovih pravic in vladavine prava s strani slovenske Udbe. Iz časov, ko ji je načeloval Janez Zemljarič, pa so na voljo tudi dokazi o njeni mednarodni teroristični dejavnosti.

Tako slovensko ustavno sodišče kot tudi Vrhovno sodišče RS sta v različnih judikatih delovanje Udbe tudi formalno prepoznala kot zločinsko.

Zloraba vojaških časti za poveličevanje šefa zločinske organizacije je nenazadnje tudi žalitev za Slovensko vojsko, ki je nastala na temelju odpora zoper represivni režim, katerega sestavni del je bila desetletja tudi Služba državne varnosti oziroma Udba.

Uredništvo, J.V.